Южната ни съседка Турция предлага безбройни възможности за забавление за всеки вкус и бюджет. Но пътуванията с влак винаги са били и ще продължат да бъдат не просто един начин на придвижване, но и едно специално преживяване, което остава скъп спомен. Тук е финалната точка на Orient Express, но от тук също така тръгва Dogu Express, който прави страната една от водещите железопътни дестинации в света.

От Цинхай до Тибет - историята на най-високата жп линия в света

До 5702 м надморска височина - историята на най-високата жп линия в света

Едно забележително инжинерно чудо

Маршрутът от столицата Анкара до град Карс привлича хиляди туристи годишно, а билетите се разпродават за броени минути след пускането им. Само до преди десетилетие пътниците са предимно турци, но благодарение на социалните мрежи всички научават за красотата на тази железопътна линия и искат да я видят и с очите си. Така от 2019 г. е превърнат в туристически маршрут.

Пътуването с Dogu Express продължава цели 30 часа, за които се изминава разстояние от 1310 км - от забързаната Анкара през живописните полета на Източна Турция до често заснежения Карс. Пътят има славата на опасен, но пътниците не забелязват това, пленени от красивите гледки. По пътя има няколко спирки, при които се организират градски екскурзии за по-добро опознаване на региона. Влакът потегля в късния следобед, което дава възможност да наблюдаваме красивия залез извън забързания град.

Спалните вагони имат две единични двуетажни легла, които се трансформират на седалки за през деня. Има и малък хладилник, и мивка. Рано на следващата сутрин влакът пристига в малкото селце Илич. След това влакът се спуска още на изток, в сърцето на Анадола. Тук пейзажът е още по-зашеметяващ, "най-вече в своята необятност", пише CNN.

С настъпването на вечерта Dogu Express пристига в Ерзурум - град, чието посещение мнозина определят като най-добрата част от цялостното преживяване заради богатата "история, култура и изключителна гастрономия". Тук е задължително да се яде агнешко, което се маринова за 12 часа и се готви на дърва. След като хапнем добре, имаме още само няколко часа път до крайната точка. Град Карс е известен с уникалната си архитектура от времето на Римската империя.

6 забележителни хотела, които са били жп гари

6 забележителни хотела, които са били жп гари

Късче история от златния век на железниците

Източната част на Турция е коренна различна от по-западните райони, които са много по-европейски, докато "изтокът е дом на много различни култури", като кюрди, арменци и асирийци. Тези райони обаче принципно привличат по-малко туристи, въпреки гостоприемството на местните. Но Dogu Express е на път да промени това.