Леглото свързваме все с положителни емоции и често забравяме за опасностите, които ни дебнат в него. Потенето и въртенето от една страна на друга през нощта водят до отделянето на микроскопични парченца мъртва кожа върху чаршафите. Благодарение на тях се развиват и акари, които могат да предизвикват алергични реакции.

Ако у дома сами сме отговорни за чистотата на завивките и матрака, то когато пътуваме и ни се налага да спим на различни места със съмнителна хигиена, вече има начин да дезинфекцираме мястото, в което ще прекараме цялата нощ.

Според изследвания, тенденцията е да се разболяваме след като сме пътували. Затова и група ентусиасти създават CleanseBot - първият робот в света с толкова практични размери, който елиминира 99,9% от бактериите като ешерихия коли. На него попаднахме в платформата Kickstarter.

Снимка 405946

Източник: Facebook / Cleansebot

Основното предназначение на CleanseBot е да дезинфекцира леглото в хотелската стая, но може да го използваме и на други повърхности, като тоалетната чиния или ваната. Освен това, устройството спира разпространението на вируси и бактерии във въздуха.

Изследвания в хотелски стаи показват, че на най-мръсните места, като дистанционното и ключа за лампата, концентрацията на бактерии може да достигне до 112 на кубичен сантиметър, а нормата за чистота е едва пет.

Как работи

CleanseBot има четири UV-C лампи и 18 сензора, които с помощта на вградения изкуствен интелект почистват всяка повърхност с 99.9% ефективност. Роботът има три режима на работа. Можем да го настроим на 30 минути и да го оставим да почиства леглото, докато ние вършим друга работа.

Джаджата има удобна ръкохватка и специален режим, в който да го използваме за почистваме на смартфона и лаптопа, както и на всякакви повърхности, които смятаме, че не са особено чисти.

Снимка 405947

Източник: Facebook / Cleansebot

Мултифункционален

Разбира се, можем да използваме робота и у дома, като алтернатива на всички почистващи и дезинфекциращи препарати. Основното му предназначение обаче остава да ни предпазва от бактерии и разболяване, когато пътуваме.

Роботчето тежи едва 220 грама, зарежда се за четири часа, може да работи до три с едно зареждане или да се използва като външна батерия, предавайки заряд на нашите електронни устройства.

Една Tesla на автопилот, един робот и един нелеп инцидент на CES

Tesla на автопилот "уби" робот

И това време доживяхме

Цената на CleanseBot е доста приемлива за всичко, което предлага - едва 99 долара, като има и пакетни оферти. Поръчката си можем да направим на сайта на Kickstarter, а доставките ще започнат през април.