Проведено е най-мащабното проучване за влиянието на брата близнак върху живота на сестра му. Според резултатите от него, жените, които са споделяли утробата на майка си с брат близнак, е с 15,2% по-вероятно да не завършат гимназия, с 3,9% по-вероятно да не завършат висше образование и с 11,7% по-вероятно да не се омъжат. И това не е всичко - те печелят с 8,6% по-малко, безработицата сред тях е с 3,2% по-висока и раждат с 5,8% по-малко деца.

Данните за това проучване се основават на 728 842 раждания, включително 13 800 близнаци в Норвегия, между 1967 и 1978 г. Взети са предвид и други фактори, като месец и година на раждане, образование на майката, възрастта ѝ по време на раждането и теглото на бебето.

Снимка 413943

Източник: iStock

Изследването проследява 30 години от живота на близнаците - от раждането, през израстването до съзряването, и показва, че братът близнак оказва значително влияние върху сестра си. Учените предполагат, че това се дължи на факта, че момичето е било изложено на завишени нива на тестостерон в продължение на толкова дълго време.

Друга причина можело да бъде израстването с брат близнак, т.е. причина, която не е физиологична. Но изследователите установили, че същите зависимости се наблюдават и при момичетата, чиито братя близнаци са починали скоро след раждането или в рамките на една година след него. Това показва, че причината се крие някъде в периода преди близнаците да се родят.

На пръв поглед този проблем засяга малко хора на фона на цялото население на света, но със зачестяващите ин витро процедури се раждат все повече разнополови близнаци.