Около година, след като BMW представи седмото поколение на своя култов модел 3-Series, към семейството му се присъединява нов член. Той се казва 330е и представлява plug-in хибрид, който обещава висока производителност и ефективност.

Хибридното задвижване на новия модел комбинира 2.0-литров турбо бензинов двигател с мощност 184 к.с. и електромотор, разположен в корпуса на 8-степенната автоматична трансмисия, който генерира допълнителните 113 к.с.

Комбинираната мощност по документи е 252 к.с., но от BMW са интегрирали в новия модел интересна функция. Тя се казва XtraBoost и работи изключително просто - когато натиснем рязко педала на газта до долу, системата добавя 40 к.с. към мощността за кратък период от 10 секунди.

Снимка 438531

Източник: BMW

Новото BMW 330e ускорява до 100 км/ч за 5.9 секунди и развива максимална скорост от 230 км/ч, но от компанията не дават информация дали тези резултати са постигнати с или без XtraBoost.

Снимка 438533

Източник: BMW

Встрани от системата за задвижване, 330е разполага с всички екстри, с които свързваме всяка версия на 3-Series. Моделът се предлага с всички линии на оборудване, с които и другите версии, като в това число влиза и спортното M Sport изпълнение, адаптивно окачване и M Sport спирачки.

Снимка 438534

Източник: BMW

Все пак, акцентът във всеки хибриден автомобил е неговият разход на гориво. BMW 330e може да се движи само на електричество до скорост от 140 км/ч. Литиево-йонната батерия е с капацитет от 12 кВч и е монтирана под задната седалка, пред резервоара за гориво. Максималният пробег на ток е между 59 и 66 км.

Снимка 438532

Източник: BMW

Батерията намалява малко обема на багажника, но все пак, когато е нужно повече товарно пространство, винаги можете да сгънем задните облегалки в съотношение 40/20/40.

За пръв път 330е ще се предлага и във версия комби, или както е по-известна сред феновете на BMW - Touring. Тя ще се появи малко по-късно - около лятото на следващата година. Цените все още не са обявени официално.