Със своето състояние от 110 милиарда долара, Бил Гейтс може да си позволи неща, които ние дори не можем да си представим. Като например яхта, чието гориво е изцяло течен водород.

Най-новата придобивка на основателя на Microsoft е яхтата Aqua. Нейната цена е 645 милиона долара, а най-голямата й особеност е именно това, че след нея не остават никакви вредни емисии, а само... вода.

Плавателният съд е оборудван с два резервоара всеки от по 28 тона. В тях при специални условия и температура от -253 градуса се съхранява течният водород. Той се преобразува в електричество от специална горивна клетка и така задвижването е напълно природосъобразно.

Снимка 466078

Източник: Facebook / The Mashmerze

С пълни резервоари яхтата може да измине над 6000 километра и да развие скорост от 17 възела, равняващи се на над 30 километра в час, пише Daily Mail.

Снимка 466080

Източник: Facebook / Boat Attitude

Aqua е с дължина 112 метра, имат пет палуби и място за спане за 14 гости и 31 души персонал. Разполага с фитнес, зала за йога, салон за красота, киносалон, стая за масажи и каскаден басейн.

Снимка 466082

Източник: Facebook / Prasad Karumana

Яхтата бе представена като прототип в края на миналата година на изложение в Монако. Все по-усилено се говори, че именно Гейтс е човекът, броил крупната сума, за да се превърне тя в реалност.

Така той ще сбъдне мечтата на дизайнера Сандър Сайнът, прекарал пет месеца в изпипване на всеки детайл по Aqua.

Снимка 466077

Източник: Facebook / The Mashmerze

Милиардерът доста често си почива на луксозни яхти из Средиземноморието, но това е първата, която ще стане негова собственост.

Бил Гейтс, милиардите му и за какво ги харчи

Как Бил Гейтс харчи милиардите си

Въпрос на приоритети

Сигурни сме, че именно иновативното гориво е привлякло интереса на Гейтс. Той обаче ще трябва да изчака до 2024 г., когато Aqua ще бъде готова за експлоатация.