Великолепни багри, красота и хармония, които доставят страхотна наслада на сетивата - това са Бахайските градини, смятани за истинско произведение на архитектурното изкуство. Те привличат хиляди туристи от тържественото си откриване през 2001 г.

Ситуирани в третия по големина град в Израел - Хайфа, те са свещен храм на бахаите - религия, която почита красотата и хармонията.

Бахайските градини се спускат по 19 стръмни тераси до величественото куполно светилище, където почиват останките на пророка на бахайската вяра.

Снимка 405233

Източник: iStock

Историята

Перфектни тревни площи и ярки цветни лехи се простират към храма на Баб, който е още по-ослепителен на фона на дълбокия син залив на Хайфа. Този блестящ купол е построен през 1953 г., за да запази останките на Баб, духовният предшественик на главния пророк на бахайската вяра Бахаула.

След преследване и лишаване от свобода Баб бил екзекутиран в Персия през 1850 г., а неговите останки били тайно съхранявани от негови последователи. Те са донесени в Хайфа през 1909 г., за да бъдат погребани на специално място на върха на планината Кармел.

Снимка 405235

Източник: iStock

Съчетавайки стила и пропорциите на европейската архитектура с мотиви, вдъхновени от ориенталските традиции, храмът е проектиран от канадски архитект, изграден от италиански камък и украсен с португалски плочки.

А между 1989 и 2001 г. се изграждат и величествени градини по склоновете на планината Кармел. През 2008 г. те получават статут на обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Впечатляващо симетрични, добре поддържаните тераси имат царски вид: бълбукащи фонтани, цветни лехи, каменни орли, живи плетове и зелени тревни площи.

Тук царуват строги правила на поведение - не се разрешава храна, не се пуши, забранено е влизане в тревните площи. Градините са осветени цяла нощ, което е духовна утеха за дългите години на лишаване от свобода на Баб.

Снимка 405232

Източник: iStock

Но градините не са просто красиви за гледане. Те са предназначени да вдъхновят душата ни, точно както въздействат на очите. Всичко в градините има скрито значение и представя основните принципи на бахайската вяра - единството на всички религии, единството на цялото човечество, красотата и единството на Божието творение. Дърветата и цветята в бахайските градини също се събират от целия свят и представляват единството и разнообразието на човечеството.

Снимка 405236

Източник: iStock

Девет е най-святото число в бахайската вяра. Затова и има 999 величествени мраморни стъпала по пътя от върха на планината до основата на градината. Нежният звук на течаща вода от водопадите до стълбите ни придружава на всяка крачка.

По склона на планината има 19 пейзажни тераси, девет от които се издигат от центъра на градината до храма на върха на планината и останалите, които се спускат надолу до началото на градините.

Бахайската вяра

По света има по-малко от 10 милиона последователи на бахайската вяра, а градината в Хайфа е техният световен център. Бахайската религия се ражда в Персия преди 160 години, когато местният търговец Али Мохамед Ширази се провъзгласява за Баб (пророк).

Снимка 405234

Източник: iStock

Той счита себе си за продължение на пророците Аврам, Кришна, Буда, Моисей, Исус и Мохамед, и твърди, че скоро след него ще се появи най-важният пророк и ще промени света завинаги. Баб бил екзекутиран в Персия. Малко след това един от неговите млади последователи, Мирза Хюсеин Али Нури, се нарича пророк Бахаула. Той призова за обединението на всички хора в една глобална общност от вярващи.

Бахаула е хвърлен в османския затвор в Акра, където прекарва 11 години. Преди да умре обаче през 1892 г. Бахаула наредил на своя син и наследник да погребе останките на Баб в Кармел, които и до ден днешен се намират в храма със златен купол в Бахайските градини в Хайфа.