Няма съмнение, че кемперите са страхотни. Дори най-заклетите фенове на хотелските удобства признават това и проявяват интерес към ползите, които домът на колела дава. Като фенове на почивките сред природата, ние също харесваме кемперите, което ни накара да се загледаме в новия на немската марка Niesmann+Bischoff. Той се казва Arto RV и да го наречем семпъл, ще е меко казано неуместно. По-долу става ясно защо.

Снимка 600260

Източник: Niesmann+Bischoff

Niesmann+Bischoff (NB) е на пазара от 1955 г., когато се случва и първият голям наплив на хора с интерес към модерно къмпингуване с много удобства. Оттогава NB се понасят по течението и започват да правят все по-модерни и луксозни кемпери, но въпреки това запазват известна доза "достъпност" в ценообразуването си.

Снимка 600257

Източник: Niesmann+Bischoff

Новият им кемпер Arto струва 87 000 евро, което за дом на колела от такъв мащаб не е кой знае колко много. Моделът се предлага в 11 различни версии с различно разпределение на вътрешното пространство, като най-скъпата от тях започва от 98 250 евро.

Снимка 600253

Източник: Niesmann+Bischoff

И макар това не е точно достъпна цена за стандартите в България, за нея Arto не предлага никак малко. Той е базиран на Fiat Ducato, а шасито му е изградено от алуминий.

Създателите му твърдят, че обзавеждането вътре е напълно безшумно, което е изключително важно при кемперите, а електрическата система е напълно независима и използва соларни панели и литиеви батерии за складиране на генерираната електроенергия, пише Autoevolution.

Снимка 600254

Източник: Niesmann+Bischoff

Колкото до интериора, той може да бъде оформен според личните предпочитания на клиента. Хубавото е, че малкият "гараж" за скутер в задната част на кемпера е стандартен за всички версии.

Мобилен дом с гараж за мотопед, звучи страхотно, нали? А може да ползваме високото 1.26 метра пространство и за превозване на велосипеди, въдици, дъски за уейкборд или за каквото още се сетим.

Освен "тихите" мебели, които са изпълнени със солидни метални панти и плътно заключващи се вратички, самият двигател и неговата периферия, които се намират точно под шофьора и пътника до него, са безкомпромисно шумоизолирани, за да е комфортно и тихо по време на път.

Снимка 600255

Източник: Niesmann+Bischoff

Особено ни харесва изчистеният и стилен интериор, ъгловият кухненски плот, както и стълбичките към позиционираната по-високо спалня. Това се е наложило, за да се освободи място за "гаража", за които споменахме по-горе, както и да се оползотвори всеки сантиметър вътре.

Със същата цел се въртят и предните две основни седалки, които с едно движение се превръщат в столове за хранене, игра на карти или гледане на телевизия. Макар че на снимките телевизор не виждаме. Може би това е основната разлика между Arto и американските кемпери. Нищо, ще четем книги.

Снимка 600256

Източник: Niesmann+Bischoff

Място за хранене има за шестима, а място за спане за петима. Хубавото е, че всички те ще могат да пътуват и спят в Arto без значение от сезона, защото германците са подсигурили високоефективна отоплителна и охладителна системи с топла вода и дори лира за сушене на кърпи в душ кабината.

Снимка 600258

Източник: Niesmann+Bischoff

Звучи като всичко, което някога бихме искали от един кемпер. Цената ще я преглътнем някак.