Хората, които се чудят как така при толкова напредничави производители в Китай и студено отношение към западните продукти Apple успява да е пазарен лидер, вече могат да спрат да се чудят. 

Apple и какви продукти очакваме да представи компанията през 2022 г.

Какво ни готви Apple за 2022 г.

Нов iPhone SE за народа

Между Китай и Apple има тайна договорка, подписана още през 2016 г. от самия Тим Кук, а общата й стойност възлиза на умопомрачителните 275 млрд. долара. 

Да, компанията, която се слави с чист имидж и сигурност, е партньор на комунистическото правителство и се радва на привилегии, недостъпни за други компании, разкри тази седмица The Information. 

Снимка 556456

Източник: GettyImages

Най-общо казано, договорката задължава Apple да инвестира в благополучието на страната, да й помогне да създаде “най-напредничавите производствени технологии”, да реализира преки инвестиции в местни технологични компании и университети и да обучава близки до правителството работници. 

От своя страна пък Китай се е съгласила, малко или много, да не пречи на бизнеса на Apple, да толерира продуктите й, да осигурява достъп до компоненти и работна ръка, и кой знае какво още, което не се споменава в разкритията на The Information. 

Важно е да споменем, че Apple е съумяла да извоюва независим контрол над криптираните си ключове за достъп в потребителски iCloud акаунти, което си е своеобразен прецедент за азиатската страна. 

Снимка 556457

Източник: GettyImages

Договорът е подписан за петгодишен срок и изтича тази година. 

Така за пет години Apple е наляла близо 300 млрд. долара в Китай, но The Information припомня, че точно преди сключването на сделката приходите на Apple в Китай са били спаднали с 26%, а акциите й - с 10%. 

В този критичен момент няколко инкогнито полета на Тим Кук са изиграли решаваща роля и са довели до крупния договор. 

Снимка 556455

Източник: GettyImages

От The Information смятат, че Кук е незаменима фигура в хода на прогреса на Apple, именно заради отношенията му с влиятелни правителства по света. 

Русия и защо страната може да забрани Apple, Google, TikTok, Meta и други на територията си

Защо Русия може да забрани Apple, Google, TikTok, Meta и други

Крайният срок наближава

В този дух оттеглянето му от Apple, когато и да е то, най-вероятно ще нанесе силен удар върху позициите на компанията в източните пазари.