Тенденцията за безжично управление на каквито и да е джаджи и технологии набира все повече скорост. В скоро време няма да има уред в дома ни или извън него, с който да не можем да се свържем през смартфона си.

В това число влизат и автомобилите, при които новите модели вече разполагат с какви ли не системи за управление от разстояние.

В някакъв момент ключовете ще се превърнат в тотална отживелица, тъй като ще можем да отключим колата си чрез лицево разпознаване или просто доближавайки смартфона си до нея.

Снимка 465571

Източник: iStock

И този момент изобщо не е далеч, ако трябва да съдим по техническите бележки, наскоро открити от колегите в 9to5Mac в бета версията на iOS 13.4.

От Apple са скрили там данни за система на име CarKey, чрез която ще можем да използваме iPhone като ключ за автомобил посредством NFC (Near-field Communication) сензорите в телефона.

Това е същата технология, чрез която се извършват безжичните плащания през Apple Pay, когато съхраняваме дебитните и кредитните си карти в дигиталния портфейл Apple Wallet на iOS.

От техническите документи става ясно, че CarKey също ще е част от Apple Wallet, което означава, че хората у дома ще могат да имат "втори ключ" за семейния автомобил в собствените си телефони, без да се налага той да бъде предаван на ръка.

Тук е важно да отбележим, че NFC технологията е налична само за по-новите модели коли.

Снимка 465567

Източник: iStock

Факт е обаче, че този метод на отключване и подкарване на автомобила ще е неизменна част от бъдещето.

BMW i4, новият електромобил на марката и как ще конкурира Tesla

BMW представи конкурент на Tesla Model 3

Силният коз на баварците

Още преди две години Audi, BMW, Volvo, Mercedess-Benz, Hyunday, Toyota и няколко други големи имена се съгласиха, че дигиталните ключове ще са основният стандарт занапред.