"Моят дом - моята крепост" невинаги е вярна сентенция. Защото трудно може да спрем акарите да не живеят в него.

Има 47 вида акари, а най-популярният от тях - Dermatophagoides pteronyssinus, се крие на местата, които често ползваме - спалното бельо, меката мебел, килимите. Ето как да намалим наличието им в дома ни.

Спалното бельо се пере всяка седмица

Снимка 426509

Източник: iStock

Прекарваме в леглото си средно по седем часа на нощ, което прави почти 50 часа на седмица - време, в което се потим и отделяме микроскопични частици от кожата си в чаршафите. От тях живеят и се хранят акарите - начин да ги ликвидираме е с редовно пране на спалното бельо на висока температура.

Често почистване на килимите

Килимите и всякакви текстилни материи по пода имат нужда от редовно почистване с прахосмукачка, най-добре с HEPA филтър, който не позволява на прахта да се връща в стаята.

Бърсане на прах

Снимка 329890

Източник: iStock

Тази досадна дейност е много необходима, особено за хората, които страдат от алергичен ринит. Най-добре да го правим с леко влажна кърпа или специалните влажни кърпички, създадени специално за бърсане на прах.

Не пушим у дома

Един от най-честите замърсители на въздуха у дома са цигарите. Димът е особено вреден за хората с алергии, защото има способността да се задържа във всякакви текстилни повърхности у дома.