Смята се, че днес на нашата планета има 7000 различни живи езика. За любителите на интересни факти това означава, че има толкова различни начини да се каже "Подай сиренето, моля", колкото видовете гущери например. Но учените, работещи върху скорошно проучване, са по-скоро заинтересовани да разберат какво е общото между тези езици, отколкото какво ги отличава. И те откриват две малки думи, които изглежда присъстват универсално във всеки един съществуващ човешки език. Става дума за "това" и "онова".

Чуждите езици, майчиният език и страните в Европа, където хората говорят повече от един език

Говорят ли българите чужди езици

Статистиката не е розова

"Искахме да разберем как говорещите широк кръг от езици използват най-старите записани думи в целия език - пространствени демонстрации, като "това" или "онова", обяснява водещият автор професор Кени Ковънтри от университета East Anglia. Въпреки че действителните думи за "това" и "това" ще се различават много в правописа и произношението, Ковънтри и колегите му искат да разберат дали значението зад тях е запазено.

За целта екипът от 45 изследователи от цял свят набира почти 1000 говорещи 29 различни езика. Те се опитват да управляват гамата от различни езикови семейства, включително набор от езици от английски, италиански и норвежки до телугу, виетнамски и целтал.

Снимка 640064

Източник: iStock

И точно както на английски и български използваме "това", за да опишем обекти, които са физически в нашия обсег, и превключваме на "онова" за обекти, които са по-далеч, от изследването става ясно, че това пространствено разделение е еднакво в различни и несвързани езици.

Възможно ли е да сънуваме на повече от един език

Възможно ли е да сънуваме на повече от един език

Силата на сънищата ни

Езиците се развиват и променят през цялото време. Въпросът дали говорещите различни езици споделят начини за предаване на пространствената позиция на обектите - и какво може да означава това за начина, по който мислят, е спорен въпрос сред лингвистите. Но, както авторите обясняват в своята статия, тяхното изследване е първото, което анализира това от гледна точка конкретно на пространствените демонстрации. И те са единодушни, че "това" и "онова" са двете думи, които вероятно съществуват и се използват с един и същ смисъл на всички езици, пише IFL Science.