Рано или късно всеки човек става родител. И колкото и хубаво изживяване да е това, несъмнено е свързано и с редица трудности. При това дотолкова големи, че дори (неизбежно) се стига до момент, в който започваме да се чудим как собствените ни родители са минали през това.

Кои са честите грешки, които родителите допускат и на които педиатрите обръщат особено внимание

5 грешки, които родителите често правят

И съветите на педиатрите

Майките и бащите често изпитват неувереност и имат усещането, че не се справят добре - особено ако се сравняват с останалите. Но има една голяма "тайна", която обединява всички родители. И тя е, че всички се чувстват по този начин.

Нещата, които прави всеки родител, и с които не се гордее особено, вероятно са същите, които са правили и неговите родители. И в това няма нищо лошо. Ако детето е щастливо и здраво, в крайна сметка може да си позволяваме дори някои недотам добри практики.

Преструване

Не е много редно, но да се преструваме на заспали понякога е единственият начин да бъдем оставени макар и за малко на мира. Всеки родител поне веднъж е прибягвал до това, със скритата надежда, че половинката му ще го отмени. Особено пък за нощната смяна на пелените.

Злорадство

Може и да не звучи особено приятно, но е факт, е майките и бащите могат да почувстват известно облекчение, когато видят чуждо дете, изпаднало в истеричен плач на публично място. Защото всеки родител е запознат с детските капризи и силни ревове и някак си е утешително да разбере, че и други могат да бъдат потърпевши от тях.

Снимка 616887

Източник: iStock

Банята като скривалище

Трудно е винаги да сме на разположение за нуждите на децата. Защото просто имаме нужда поне за миг да обърнем внимание и на себе си. И, оказва се, че понякога единственото място, където може да се насладим на малко уединение е банята. Затова никак не е странно, че повечето родители, че гледат на помещението като на "светилище".

Шумните играчки

Свирки, клаксони, музикални инструменти - всички видове вдигащи шум играчки са безкрайно изнервящи. Ето защо изведнъж мистериозно изчезват и никой родител никога не знае къде са отишли...

Лицемерие

Всеки се е "хващал" да прави точно това, за което допреди малко се е скарал и дори крещял на детето си. Нищо ново - всеки родител рано или късно го прави.

Снимка 616890

Източник: iStock

Детето е стряскащо

Вероятно често се случва - събуждаме се в малките часове на нощта и виждаме детето да стои край леглото, втренчено в нас. За момент изпитваме усещането, че сме в някой паранормален трилър. Но това са заблуди, в които ни въвлича съненото съзнание. А всъщност детето не може да заспи и има нужда от нашата грижа.

Трудните уроци

Родителите със сигурност се страхуват от деня, в който децата им ще поискат помощ с домашните, които самите те не разбират. И ако се опитваме да скрием, че броим на пръсти, за да помогнем за една елементарна математика, трябва да знаем, че не сме сами.

Снимка 616889

Източник: iStock

"Скатаване"

Просто решаваме да оставим децата вкъщи, защото са уморени. Или това са онези дни, в които ни се струва невъзможно да станем рано и да накараме децата да се облекат и нахранят навреме за училище. И по-лесно е да кажем, че са болни и всички да се излежаваме в леглото още малко.

Негативизъм

Определено във всеки родител се появяват лоши мисли, граничещи с насилствени, по отношение на някой, който дава нежелан съвет. Никой не обича да се месят в личния му живот, в това число и за начина, по който е решил да отглежда децата си.

Родители, деца и признаците, които с времето показват колко много си приличат едни на други

Знаците, които подсказват, че се превръщаме в своите родители

Неизбежно е

Шпиониране

Естествено е да искаме да знаем какво правят децата ни и с кого прекарват времето си, пише Stars Insider. Въпреки че може да се сметне за злоупотреба с доверието, факт е, че някои родители подслушват - особено подрастващите си тинейджъри.