Всеки човек има момент в живота си, в който решава, че е време за промяна. В някои случаи тя е наистина коренна, а минало и настояще създават една доста необичайна комбинация.

Подобен е случаят на Йогецу Акасака - японски дзен будистки монах, който само до преди няколко години е обикалял света и стотици шумни партита. 

През 15 години приятел му дава диск на японски бийтбоксър. Слушайки песните, на него му е трудно да повярва, че всичко това се създава само с уста. Решава да пробва и той. Оказва се, че е доста добър. Започва да получава покани за участия в клубове в страната и по света. Подвизава се и като театрален актьор.

Изборът да стане будистки монах Акасака взима през 2013 г. Той обяснява, че е бил вдъхновен от баща си, който също на по-късен етап от живота си се отдава на религията и заживява в храм. Въпреки тази коренна промяна в живота си, Йогецу продължава да иска да твори музика.

Така се ражда идеята за бийтбокс музиката за медитация. По този начин той комбинира голямата си страст с религиозните си вярвания, а и успява да стигне до хиляди по света и да им окаже някакво влияние с това, което прави, предава Vice.

Акасака вижда иронията в това да е гологлав монах в роба, който издава странни звуци с устата си. Но е истински щастлив, когато получава обратна връзка и, разбира се, че музиката му помага на мнозина да релаксират и заспиват.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

Монахът бийтбоксър има канал в YouTube, в който качва всичко, което прави. Най-голям интерес предизвиква видеото със заглавие "Heart Sutra Live Looping Remix", което събира над 180 хиляди гледания.