Докато очакваме нещо неочаквано от Питър Джаксън - документалната поредица The Beatles: Get Back, посветена на записването на едноименния албум на ливърпулската четворка, ето съвсем различна новина, свързана с режисьора.

The Beatles: Get Back, Бийтълс и първи трейлър на документалния филм на Питър Джаксън

Първи трейлър на документалния The Beatles: Get Back

Какво да очакваме от филма на Питър Джаксън

Компанията Weta Digital, на която Джаксън е един от основателите, продава отдела си за визуални ефекти.

Софтуерната компания Unity, която стои зад популярните игри Pokémon Go и Call of Duty: Mobile, се сдобива с Weta срещу солидната сума от 1.6 милиарда долара. Според двете компании това ще доведе до "демократизиране" на инструментите за визуални ефекти.

"Заедно Unity и Weta Digital ще създадат възможност за всеки артист от всякаква индустрия да има възможност да използва тези мощни и подходящи за творчество инструменти", казва Питър Джаксън в официалното изявление, публикувано на страницата на Weta.

Компанията е създадена през 1993 г., когато Джаксън установява, че не разполага с нужните технологии, за да създаде визуалните ефекти, които си представя. Weta стои зад култови образи в киното като Ам-гъл от трилогията "Властелинът на пръстените", Нейрити от "Аватар", Цезар от "Планетата на маймуните".

Пред ВВС Weta поясняват, че Питър Джаксън, както и самата компания ще продължат да работят в Нова Зеландия и след продажбата. Някои от последните заглавия, по които са работили, са "Круиз в джунглата", "Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена", "Лигата на справедливостта: Режисьорската версия на Зак Снайдър".