Тенисисти от Русия и Беларус няма да имат право да се състезават на тазгодишния турнир Уимбълдън, който стартира на 27 юни. Причината е продължаващата война в Украйна, а решението се очаква да бъде обявено официално малко по-късно днес.

Даниил Медведев, Уимбълдън и вероятността руският тенисист да не участва заради войната в Украйна

И руският тенис - жертва на агресията в Украйна

Какво може да се случи на Уимбълдън

Така Уимбълдън става първият голям турнир, който взе категорични мерки в подкрепа на Украйна.

Сред засегнатите тенисисти е световният номер две Даниил Медведев от Русия, както и бившата номер едно в женския тенис Виктория Азаренка от Беларус. Андрей Рубльов (Русия), който е осми, и миналогодишната четвъртфиналистка на Уимбълдън Арина Сабаленка (Беларус) и настояща номер четири в WTA също няма да се появят на кортовете в Лондон.

Арина Сабаленка

Източник: GettyImages

Арина Сабаленка

В момента тенисистите от Русия и Беларус имат право да се състезават под неутрален флаг на турнирите от ATP и WTA. Точно така някои от тях ще играят на Ролан Гарос в Париж, който 22 май. Ако до тогава, разбира се, френските организатори не вземат друго решение.

Новината за решението на организаторите на Уимбълдън беше съобщена в редица световни медии като New Your Times, BBC, Guardian. Украинският тенисист Александър Долгополов благодари за решението: "Смятам, че Русия трябва да бъде изолирана по всякакъв начин. Само така руснаците ще могат да решат проблема си отвътре", коментира той пред ВВС.