Футболът е само за пари! Това твърдение се чува все по-често през последните десет, че и повече години. На всеки истински фен му е трудно да го приеме, а на нас също ни е болно, че не можем да го отречем.

Джак Уилшър, интервюто му за The Athletic, съжалява ли, че е напуснал Арсенал и близо ли е до прекратяване на кариерата си на едва 29 години

Трънливият път от златното момче до изгнанието

Джак Уилшър говори пред The Athletic за трудностите и мислите да се откаже от футбола

Фактите са си факти, а според мнозина трансферът на Лео Меси в ПСЖ е нагледният пример. Такива могат да се извадят още много, но не е нужно, защото това няма да промени абсолютно нищо.

Промяната идва с действия, а не с празни приказки. Нагледно ни го показа един бразилец, от когото, ако трябва да бъде напълно искрени, не сме го очаквали.

Става дума за Уилиан. През лятото на 2020 г. футболистът подписа договор с Арсенал, според който трябваше да прекара в клуба три години, а седмичната му заплата според Metro.co.uk да е над 200 000 паунда.

За една година бразилецът изигра 37 мача, реализира един гола и подаде за седем. Статистика, която определено може да се нарече слаба за играч с неговата визитка и реноме. Не отговаря на стандартите, които самият той си изгради през годините в Челси, не отговаря и на високото заплащане.

И затова съвсем логично се стигна до разтрогването на договора му с клуба. Но тук започва странната част. От официалното изявление в сайта на Арсенал става ясно, че двете страни се разделят по взаимно съгласие, а той ще се върне в родния си клуб в Бразилия - Коринтианс.

Тоест, Уилиан се е съгласил договорът му да бъде прекратен срещу съответната неустойка. И ето тук пък идва същински странното - бразилецът не е поискал нищо. Точно така, нищо...

Според talkSPORT това означава, че Уилиан Боржес да Силва, както е цялото му име, се е отказал от 20 милиона паунда обезщетение. Пари, които той буквално е подарил на клуба, защото по договор му се полагат.

По принцип се среща доста рядко заможен човек, който да откаже например 50 000 паунда, какво остава за 20 милиона. А заплатата му в Коринтинас ще бъде с около 70% по-ниска от тази в Арсенал. Странно нали?

Но може би не е чак толкова странно, защото с този джентълменски жест Уилиан показва, че е от малкото футболисти, които могат да мислят не само за пари, но и за играта в най-чистата ѝ форма.

В профила си в Instagram той дори се извини на феновете на Арсенал, че през тази година не е успял да се представи на нужното ниво. Зашлеви и виртуален шамар на критиците си, които го обвиняваха, че е дошъл в клуба само заради парите.

"Надявам се, че постъпката ми ще научи тези хора, че не бива да бързат да осъждат другите, с което да създават лоша атмосфера и да си придават важност. Приемам, че това е част от играта."

Уилиан също така дава да се разбере, че през цялата си кариера се е стремял да бъде възможно най-добър, но в Арсенал просто нещата не са се получили за него. И най-вероятно казва истината, защото иначе няма логика да се откаже от толкова много пари, ако именно те са били пътеводната му светлина.

Лукас Подолски, Горник Забже и обещеанието, което футболистът най-после спази

Романтиката във футбола е (все още) жива

Защо Лукас Подолски се завърна в Полша

За съжаление такъв тип футболисти и хора сякаш са на изчезване, но остава надеждата, че все пак ще вдъхновяват младите и те ще научат от тях какво е морал, какво са принципи. А, да, и че не всичко в този живот е пари...