Това Фридман е на 85 години. Тя е една от оцелелите от Холокоста евреи и в момента е звезда в TikTok с милиони последователи. Настоящата си слава основно дължи на 17-годишния си внук Арън Гудман. В семейната всекидневна в Мористаун, Ню Джърси, той записва и публикува кратки видеоклипове на спомените на баба си за живота й в Аушвиц - нацисткия концентрационен лагер в Полша.

"Помня колко деца бяха отведени в газовата камера. Оцелях незнайно защо. Идеята за цялото това съдържание е на Арон. През годините на използване на TikTok разбрах, че той не е само за танци или мемета, а всъщност е и начин за разпространение на идеи, послания и култура. Така че започнах да използвам TikTok, защото видях много от тези антисемитски и радикални идеи, разпространявани в социалните мрежи и по-специално е TikTok, срещу които исках да се боря", казва за видеата Фридман.

Последователите ѝ могат да задават всякакви въпроси относно спомените на Това за живота й в Аушвиц, където тя попада едва на 5 години. Внукът ѝ разказва, че от септември 2021 г. до днес каналът на баба му има над 75 милиона гледания по целия свят. Момчето разкрива пред Yahoo, че с изненада научава, че има много хора, които или не са срещали евреи, или никога не са чували за Холокоста.

Двамата със сигурност оказват голямо влияние върху общността на TikTok, като печелят милиони гледания на видеоклиповете си и имат близо половин милион последователи.

"Разбрахме, че да разказваме за Холокоста в социалната мрежа е много добър начин за младите хора да научат нещо. За всички онези, които не искат да четат книгите, които не харесват часовете в училище, които не харесват начина, по който учителите преподават, които са отегчени от старите методи или такива, които никога не са чували за евреите и Холокоста. Защото в TikTok те слушат", обяснява Фридман.

Едва ли е изненадващо, че много творци и издания използват съвременните похвати, за да образоват младите хора, като се има предвид, че приблизително 60% от поколението Z (обикновено родени между 1997 г. и 2012 г.) казват, че се информират основно чрез социалните медии и социалните мрежи. Проучване на Оливър Уайман и News Movement подкрепя това твърдение, показвайки, че хората от поколението Z не се доверяват и не се ангажират с традиционните новинарски издания толкова, колкото по-възрастните от тях.

Присъединявайки се към други звезди на TikTok като Лили Еберт, която на 99 години има 2 милиона последователи в приложението, където също разказва на своите преживявания в Аушвиц, Това и Арон наистина предоставят образователна услуга на тези, които не знаят много за зверствата в онзи период.

Миналата година проучване на ЮНЕСКО - Департамента за глобални комуникации на ООН - и Световния еврейски конгрес установява, че има значително количество отричане на Холокоста в социалните мрежи, като приложението за съобщения Telegram е най-големият виновник за това. Половината от всички споменавания на Холокоста отричат или изопачават истината. Арън Гудман използва своята платформа и платформата на баба си, за да се противопостави на подобна антисемитска реторика. "Ако няма достатъчно знание относно правилното и грешното, тогава това може да доведе до геноцид или повече омраза и насилие срещу евреите и хората като цяло."

През януари 1945 г. съветските войски освобождават печално известния лагер на смъртта Аушвиц в Полша. В този момент там има малко оцелели - само около 7000 затворници са оставени в лагера, когато войниците пристигат. Тогава на около 6 години, Това Фридман е една от тях. Въпреки че е била съвсем малко момиче по онова време, тя все още разказва всеки детайл от събитията във видеоклиповете си, сякаш е било вчера. Фридман, която все още работи като терапевт и социален работник, казва: "Мисля, че наученото от целия този кошмар е устойчивостта на човешката природа. Може би сме създадени да бъдем издръжливи и можем да живеем отново".

През септември 2022 г. Това Фридман издава книгата The Daughter Of Auschwitz, съвместно с Малкълм Брабант, в която подробно разказва болезнените си спомени от времето в Аушвиц.