Името на Кристен Стюарт е едно от най-спряганите за спечелването на Оскар за ролята ѝ на принцеса Даяна във филма „Спенсър“.

Кристен Стюърт, Spencer и защо актрисата непрекъснато мисли за принцеса Даяна

Защо Кристен Стюърт е обсебена от принцеса Даяна

И какво мисли американката за британската принцеса

Докато се подготвя за ролята, актрисата изучава и най-малките подробности, свързани с принцесата, за да пресъздаде възможно най-реалистично личността ѝ.

Във филма не е подмината и темата за битката на принцеса с Даяна с булимията - хранително разстройство, което отключва, когато вече е част от кралския двор. Именно начинът, по който е представена болестта обаче, се оказва проблем, според благотворителната организация за хранителни разстройства Beat.

Представители на Beat обвиняват създателите на филма, че придават едва ли не романтичен, бляскав оттенък при представянето на булимията. Според Марта Уилямс, координатор към благотворителната организация, това е моментът когато Даяна, облечена в бляскава бална рокля, седи дотоалетната чиния, пише Mirror.

Кристен Стюарт пък е наречена "безотговорна", когато се опитва да повърне, за да пресъздаде най-естествено Даяна. Том Куин от благотворителната организация Beat казва пред изданието, че макар да разбират, че актьорите искат "да се доближат колкото е възможно по-близо до своите герои", правенето на това по този начин носи "огромен риск" за тяхното здраве.

Според него "Представянето на хранителни разстройства във филмите може да бъде брилянтен начин да се повиши осведомеността за тези сериозни психични заболявания, но е изключително важно това да се прави отговорно".

Принцеса Даяна, готвачът й Дарън МакГрейди и хранителното разтройство, от което е страдала

Тайната болест на принцеса Даяна

Разкрития от кухнята на двореца

От организацията настояват филмовата индустрия да защити професионалистите, работещи в тази сфера и да отделя време и ресурси за обучение по темата за хранителни разстройства.