Когато настъпи времето за София Филм Фест знаем, че ни очаква не само голямо количество качествено кино, но и че съвсем скоро ще настъпи пролетта. А това са два повода за оптимизъм в трудното време, в което живеем.

26-ият София Филм Фест ще се състои от 10 до 31 март в киносалони в София, а голяма част от филмите ще са налични за гледане онлайн до 30 април. Ето и някои от заглавията, които привлякоха вниманието ни.

Откриването на фестивала е с последния филм на Клер Дени "Двете страни на острието". Режисьорката, чиито първи стъпки в киното са като асистент-режисьор на Вим Вендерс, събира на екран две от иконите на съвременното френско кино - Жулиет Бинош и Венсан Линдон. Те са щастлива семейна двойка от дълги години, но това е само привидно.

"Липсващият режисьор" на иранския режисьор Арванд Даштарей e заснет в един кадър. Разказва историята на млада театрална трупа, която репетира "Макбет", докато режисьорът им работи дистанционно с тях от Париж. На фона на шекспировата трагедия виждаме и личните конфликти, които ще усложнят мечтата за световна премиера.

Новият филм на Андрей Паунов "Януари" също е част от програмата на фестивала. Режисьорът на "Георги и пеперудите" и "Да ходиш по вода" се вдъхновява от едноименната пиеса на Йордан Радичков и разказва историята за един изчезнал мъж, приятелите му, които го търсят, и труп на гигантски вълк.

"Носорог" на Олег Сенцов се оказва особено актуално заглавие на фона на войната в Украйна. Украинският режисьор ни пренася в държавата си през 90-те, когато млад престъпник с прякор Носорог, се опитва да намери мястото си в подземния свят. Сенцов, който е роден в Крим, прекарва почти шест години в руски затвор, след като е осъден по обвинения в терористични действия заради позицията му за анексирането на Крим от Русия и подкрепата му на Евромайдан в Киев.

Зад колоритното заглавие "Каръшко чукане или шантаво порно" всъщност се крие история по актуална тема - онлайн тормозът. Филмът на Раду Жуде проследява несгодите на учителката Еми, която осъзнава, че кариерата и репутацията ѝ са сериозно застрашени, след като в интернет се появява порно видео с нейно участие.

Спечелилият Златна палма в Кан "Титан" (заглавната снимка е от него) достига и до българските зрители. Режисьорката Джулия Дюкурно ни представя Алексия, която като дете е преживяла автомобилна катастрофа. Впоследствие момичето установява, че има странна и неестествена връзка с автомобилите.

Ще можем да видим и един претендент за Оскар. Говорим за японския "Карай колата ми" на Рюсуке Хамагучи, който вече се кичи не с една и две международни кино награди. Филмът е базиран на едноименния разказ на добре познатия на българските читатели Харуки Мураками и разказва за режисьор, пристигнал на театрален фестивал в Хирошима. Там той получава по разпределение млада жена като свой шофьор, а точно пред подобни непознати човек разкрива най-съкровените си тайни и болки.

София Филм Фест е от 10 до 31 март в кината и до 30 април онлайн. Билетите вече са в продажба.