Скъпите парфюми се познават отдалече. Да ухаем на луксозен аромат е един от признаците на благосъстояние, който винаги прави впечатление.

Често можем да останем доста изненадани от стойността на едно или друго шишенце, събрало в себе си екзотични аромати и съставки, които се намират прекалено рядко, за да бъдат в масова употреба. Но ако няколко хиляди ни се струват много за парфюм, то какво да кажем за цена от 1 295 000 долара...

Точно толкова струва новият най-скъп парфюм в света. Името му е Shumukh, което в превод от арабски означава "заслужавайки най-доброто". А това най-добро ухание е унисекс и е дело на парфюмерист от Обединените арабски емирства.

Shumukh е най-висше произведение на изкуството и парфюмерията, смятат неговите създатели. За да се стигне до крайния вариант на аромата, са правени близо 500 проби и промени. Съставките са напълно натурални, събрани от всички точки на земното кълбо. Сред тях са кехлибар, сандалово дърво, мускус, турска роза, пачули, иланг-иланг и много други. Гарантирана е издръжливост от поне 12 часа.

Но бутилката на това ароматно произведение на парфюмерията привлича погледите ни още преди рецепторите в носа да са се задействали. Вместимостта на шишето е цели три литра, което си е и истински рекорд на Гинес, пише Arabian Business.

Разболяват ли ни парфюмите

Как ни разболяват парфюмите

Нови изследвания по въпроса

Рекорден и е броят на диамантите, използвани за украсата му - цели 3671. Те са допълнени от над два килограма чисто 18-каратово злато и близо шест - чисто сребро. Shumukh е произведен само в една бройка, изложена в Dubai Mall, докато не се намери купувач.