Наскоро учени установиха, че почистващите препарати, парфюмите, боите и всички други подобни химикали, които използваме в ежедневието, замърсяват атмосферата повече, отколкото колите. Това значи, че у дома и на затворени пространства сме подложени на по-голям риск, отколкото в смога.

4 начина да се справим с мръсния въздух

4 начина да дишаме по-чист въздух

Как да облекчим тежкото положение с мръсния софийски въздух

Белите ни дробове страдат най-много от химикалите, които използваме. А най-честият причините на различни заболявания са именно парфюмите и всевъзможни ароматизирани козметични продукти.

Върху опаковките на красивите шишенца често не присъстват всички вредни съставки. Но те са там, дори в най-био спрейовете. Не едно и две поучавания са проведени по темата. А според последното, 35% от изследваните 1000 човека показват някакъв вид непоносимост към ароматите в шишенце.

Снимка 341895

Източник: iStock

Най-често тя се изразява в главоболие и затруднено дишане. Понякога може да са придружени със зачервяване на очите, астматични пристъпи или кожни раздразнения.

В по-тежките случаи говорим за нарушени когнитивни функции и проблеми със стомашно-чревния тракт. Но учените смятат, че броят на хората, които получават различни оплаквания заради парфюмите, е много по-голям. Просто причинителят им остава неразпознат.

Мигрената е един от бичовете на младите. Непоносимото главоболие, комбинирано с невъзможност да търпим светлина и шум, в повече от половината от случаите е предизвикано от различни аромати, сочи изследване на учените от Харвард.

Снимка 341892

Източник: iStock

Парфюмът е в състояние да засили болките в главата, точно както почистващите препарати и тютюневият дим. А страдащите от астма и други дихателни заболявания е добре да избягват употребата на ароматни продукти. Смята се, че има връзка между развиването на астма и използването на ароматизатори в дома.

Някои изследвания откриват и възможността да има връзка между ароматите в продуктите, които ползваме ежедневно, и раковите заболявания. Тъй като темата се интерпретира много, никой не смее да обяви категорични резултати.

Снимка 341893

Източник: iStock

Но както смогът е вреден за нашето здраве, напълно логично е същото да се отнася и за ароматите и флаконите под налягане. От години се говори, че дезодорантите увеличават риска от рак на гърдата. Така че, нищо ново под слънцето. Но е добре да не неглижираме проблема, пише Daily Mail.