Когато някой е в беда или се нарани, първата реакция на повечето хора е да се опитат да помогнат. Емпатията и съчувствието може да се смятат за чисто човешко качество, но ето че статия в научното списание Current Biology показва друго.

Снимка 562796

Източник: iStock

Продължително изследване на шимпанзетата в горите на Габон събира достатъчно данни, които показват как маймуните се втурват да помогнат, когато някой от тяхната група има рана.

Изненадващото в проучването на Университета Оснабрук в Германия са две неща. Първо, че този вид човекоподобни маймуни използва определен вид насекоми, които улавя и смачква, за да ги наложи на открити рани.

А второто е, че шимпанзетата прибягват до тази практика не само, когато те са пострадали, но и когато видят някой от близките си в подобна ситуация. Проектът по изследването им започва през 2019 г. заради женско шимпанзе на име Сузи в национален парк Лоанго в Габон.

Снимка 562797

Източник: iStock

Тя е заснета как проверява открита рана на крака на вече просналия си син, след което улавя конкретно насекомо, което смачква в устата си преди да го сложи върху нараняването на сина си. Следват 15 месеца, в рамките на които учените от Германия наблюдават група от 45 маймуни.

Така стават свидетели на още няколко подобни случки, в които едни шимпанзета "лекуват" другарите си по подобен начин. Предстои тепърва да се изследва вида насекомо, които маймуните използват за лечението си - възможно е той да съдържа наистина противовъзпалителни съставки, съобщават от The Guardian.