Хората на изкуството черпят вдъхновение от много и различни места, за да творят. За някои обаче изворът на вдъхновение може да се окаже малко по-необичаен. Точно такъв е случаят на 42-годишния кубински художник Сандор Гонсалес, който рисува под вода.

"Всичко започна като хоби. Сега обаче изпитвам необходимост да идвам тук и да рисувам под вода, защото подобно спокойствие не може да се намери никъде на сушата", споделя Сандор Гонсалес пред Reuters за любимото си място за гмуркане - Пунта Пердис.

Преди около шест години Гонсалес разбира за испански биолог, който рисува под вода. Художникът решава също да експериментира. След няколко опита той замества използваните до преди това пастели и водни бои, които се разтварят, с въглен или маслени бои.

Днес този процес на рисуване е най-голямото вдъхновение за Гонсалес, защото той открива, че водата му носи страхотно спокойствие - формите са недокоснати от човека, звуците са приглушени, а светлината прониква красиво на ивици.

Когато реши да рисува, Сандор Гонсалес плува 60 метра, за да достигне до статива си, който е закрепен към морското дъно на дълбочина от около шест метра. Затова и се гмурка с пълно водолазно снаряжение. Винаги носи със себе си платна и други допълнителни инструменти, като шпатула с оловна тежест.

Повечето картини на художника са черно-бели и представляват въображаеми градски пейзажи, вдъхновени от различни негови пътувания, които отразяват агресивността на съвременния живот в градовете. Продава картините се за около 1000 долара всяка, а заради техниката си, се е превърнал в атракция за туристите.