Творците на съвременното изкуство често успяват да ни изненадат с нестандартните си идеи, които определено не са по вкуса, а и по джоба на всеки. Неведнъж сме се чудили как някой ще даде луди пари за една откровена цапаница, но ентусиасти все се намират.

Christie’s, Beeple, Everydays: The First 5000 Days и дигиталната творба за 69.4 млн. долара

Как се продава дигитално изкуство за десетки милиони

Бъдещето на търговията с изкуство

Поредният куриозен случай този път идва от Италия, където местен творец успя да продаде за цели 15 хиляди евро... невидима скулптура.

"Произведението на изкуството" е дело на Салваторе Гарау и носи името "Io sono" ("Аз съм"). А какво точно представлява, авторът оставя на въображението на всеки да реши. Все пак, всеки има различен отговор за това какъв е.

Нематериалната скулптура на 67-годишния творец е продадена на търг, като първоначално цената е била между 6000 и 9000 евро, но заради големия интерес и покачващите се наддавания е достигнала до цели 15 хиляди.

Очаквано, Гарау се сблъсква с доста критики за продажбата. Но на всички коментари, че е изтъргувал доста скъпо едно "нищо", той отговаря, че творбата му всъщност е "вакуум", предава Newsweek.

"Вакуумът не е нищо повече от пространство, пълно с енергия, и дори ако го изпразним и не остане нищо, според принципа на несигурността на Хайзенберг, "нищо" ще има тежест", дава своето обяснение Гарау.

Съгласно неговите инструкции, които вървят с невидимата скулптура, тя трябва да бъде изложена в частен дом, без никакви препятствия около нея, на площ с дължина и ширина около 1.5 метра. Тъй като на практика произведението на изкуството не съществува, няма някакви конкретни изисквания за светлина и температура.

Всъщност, купувачът все пак получава нещо, което може да докосне - удостоверяващ сертификат, подписан и подпечатан лично от Гарау.

Това може да е първата нематериална скулптура, която италианският артист е продал, но не е първата, която създава. Миналия месец той показа друга, озаглавена "Буда в съзерцанието". Тя бе разположена на площада "Скала" в Милано. А на снимките й в профила му в Instagram виждаме само малко пространство, оградено с ленти...

Даан Роусeхарде, GROW, устойчиво земеделие, COVID-19 и как изкуството решава световни проблеми

Изкуството като оръжие срещу COVID-19

Художник с решение на два важни проблема на човечеството

Скулптурите имат за цел да "активират" въображението на зрителя - сила, която според Гарау, съществува във всеки.