Още миналото лято Ричард Брансън представи интериора на космическата совалка Unity и обяви плановете на компанията му Virgin Galactic. Целта е в началото на 2022 г. вече да организира редовни търговски суборбитални полети, по-точно по 400 годишно.

Virgin Galactic, Unity, Ричард Брансън и как изглежда туристическата совалка отвътре

Добре дошли на борда на совалка на Ричард Брансън

Автобус към космоса

Но идеята на британския милиардер не е просто да изпраща богати туристи на разходки в Космоса за по 200 000 долара, а да удари сериозно рамо и на науката.

И явно думите му не са празни приказки, защото преди дни обяви един от следващите пасажери на Unity. Това ще бъде Кели Джерарди - прочутата "космическа и научно-популярна комуникаторка" в TikTok, която ще излети в Космоса, за да проведе експеримент, докато е в безтегловност.

32-годишната изследователка по биоастронавтика към Международния институт за астронавтични науки (IIAS) вече спомена за експеримента в социалните мрежи. А така накара стотици хиляди души следят новината.

Опитът й ще включва така наречената астро кожа - сензори под летателния й костюм ще събират биометрични данни, уточняват от AFP.

Този метод вече е прилаган на борда на Международната космическа станция, но досега никога не са събирани данни по време на кацане и излитане. И както самата Джерарди обяснява, когато експериментите се изпращат на МКС, те остават там по няколко месеца.

Under Armour, Virgin Galactic, Ричард Брансън и космическите костюми на милиардера

Космическата мода на Ричард Брансън

Ето как ще носят в космоса клиентите на Virgin Galactic

Проблемът е, че учените са лишени от възможността да проверят, манипулират или коригират данните от опитите. А с полетите на Virgin Galactic те ще могат да ги проверяват отново и отново, вместо да чакат години за анализ, до следващия космически полет.