Този месец се навършват 25 години от излизането на последния филм на Стенли Кубрик - "Широко затворени очи". Провокативната драма, която изследва брака и взаимоотношенията между съпрузите, тръгна по кината още през 1999 г., но и до днес Никол Кидман помни ярко работата си с големия режисьор и с Том Круз, с когото тогава са женени и в реалния живот.

Том Круз във филм на Алехандро Иняриту - нов шанс актьорът да се бори за Оскар

Ролята, с която Том Круз може би най-после ще спечели Оскар

Актьорът вероятно ще участва в нов филм на Алехандро Иняриту

В интервю за Los Angeles Times именно по повод годишнината от премиерата на филма, актрисата издава някои любопитни подробности.

Може би малко хора знаят, че "Широко затворени очи" всъщност е базиран на новелата от 1926 г. Dream Story (с оригинално заглавие Traumnovelle) на австрийския автор Артур Шницлер. Макар и книгата да е кратка по обем, за разлика от нея адаптацията на Стенли Кубрик не цели да се придържа към късата форма. Всъщност снимките на филма отнемат цели 400 дни.

Те стартират в края на 90-те години, когато Никол Кидман е все още в 20-те си години, в началото на кариерата си и вече омъжена за колегата си Том Круз. По това време двамата са една от любимите звездни двойки на Холивуд.

Покрай работата по "Широко затворени очи" те прекарват доста време със Стенли Кубрик - легендарен режисьор, който въпреки успехите си не очаква хората да го поставят на пиедестал. Затова тримата се чувстват комфортно да се сближат, а актьорите са свободни да предлагат идеи и да импровизират по време на снимките.

Дали обаче Кубрик се е задълбочавал конкретно и в брака на Никол Кидман и Том Круз, за да извлече повече за филма? Поне така предполага актрисата. И не крие, че режисьорът се е интересувал и е задавал въпроси.

"Но той имаше силно усещане за историята, която разказваше. Спомням си как каза: "Триъгълниците са трудни. Трябва да подхождате внимателно, когато е триъгълник." Защото един човек може да се почувства свързан. Но той беше наясно с това и знаеше как да ни направлява", допълва Никол Кидман.

Тя издава още, че освен равнопоставеността между тримата, Кубрик е държал и на още няколко неща. Като например да не се прибързва с отхвърлянето на идеи, както и да не се му се задават въпроси защо героите правят или казват дадено нещо.

Никол Кидман и Лив Шрайбър в The Perfect Couple - богатство, привидна семейна идилия и едно убийство

Никол Кидман и Лив Шрайбър в The Perfect Couple - богатство, привидна семейна идилия и едно убийство

Ето какво знаем за криминалния сериал на Netflix

Колкото до героинята си във филма, Никол Кидман издава, че е успяла да разбере начина, по който разсъждава тя. "Човешките същества са жестоки. И никога нямаш реален достъп до нечии мисли. Може да познавате някого. А може и да не го познавате. Това не са нещата, които може би искаме да чуем, но е дълбоко искрено", допълва тя.

Преди излизането на "Широко затворени очи" - почти две години и половина след началото на снимките, Стенли Кубрик организира прожекция, на която присъстват Никол Кидман, Том Круз и ръководители на Warner Bros. За съжаление режисьорът почива шест дни по-късно. Това е и последният му филм, чиято официална премиера се състои след смъртта му и до днес все още се счита за кино шедьовър.