Емблематичната сватбена тиара на покойната принцеса Даяна е изложена на показ за първи път от десетилетия. Събитието е по повод тържества за платинения юбилей на кралица Елизабет II.

Принцеса Даяна, Life Through a Royal Lens, Дейвид Бейли и изложбата с непознатият ѝ портетот 80-те години

Принцеса Даяна така, както не сме я виждали

Лейди Ди не спира да ни изненада

Tиарата всъщност принадлежи на семейството на Даяна, което е с аристократичен произход и може да проследи родословието си чак до периода на Тюдорите. Украшението е създадено в далечната 1767 г., като е преработено в настоящия си дизайн през 30-те години на миналия век.

Днес то представлява сложна смесица от орнаменти в сърцевидни и флорални форми, допълнени от кръгли и капковидни диаманти. В момента тиарата е собственост на брата на Даяна - Чарлз Спенсър.

Снимка 575741

Източник: GettyImages

Даяна носи скъпоценното украшение няколко пъти през живота си. Преди всичко то се свързва с нейния сватбен ден през 1981 г. - като прекрасно допълнение към изисканата дизайнерска сватбена рокля и дългия воал от тюл.

Снимка 575740

Източник: GettyImages

Изложбата, част от която е тиарата на Даяна, се провежда под името Power & Image: Royal & Aristocratic Tiaras в периода от 28 май до 15 юни. Мястото е в Sotheby's - престижна аукционна къща в Лондон.

В изложението са включени над 40 от най-красивите кралски и аристократични тиари. Сред тях е и изумрудено-диамантената, проектирана от принц Алберт за кралица Виктория през 1845 г., пише People.

Замъкът Балморал - любимата лятна резиденция на кралица Елизабет и цялото ѝ семейство

Кой е любимият замък на британското кралско семейство

Там, където могат да бъдат земни и обикновени

Наред с красивите бижута, е изложена и колекция от кралски портрети, включително портрет на Елизабет II от американския художник Анди Уорхол, както и известната картина "Армада", изобразяваща Елизабет I, нарисувана в чест на нейното управление.