Стивън Мофат е награждаван автор, който стои зад едни от най-успешните британски сериали. Сред тях са "Шерлок" с участието на Бенедикт Къмбърбач и "Доктор Кой" с Мат Смит. Това, което вероятно не знаем за сценариста е, че пише и постановки. А една от театралните му комедии съвсем скоро има премиера и на българска сцена.

"Мъртви души" - спектакълът без думи в Топлоцентрала

Как се поставя Гогол без думи

Гергана Димитрова и танцовият ѝ спектакъл "Мъртви души" по едноименния роман

Любопитно е, че сценарият е вдъхновен от истинска история, която е разказана на Стивън Мофат. Питър, който е негов приятел, и жена му отишли на почивка, където се запознали с човек. Разменили си имейли, но след това съвсем неочаквано той заплашително поискал да се нанесе при тях. В последствие за него разбрали и неща, които предпочитали да не знаят.

"Когато моят приятел ми разказа всичко това, то просто звучеше като пиеса. Попитах го дали мога да взема тази история и да я пренапиша така, че да върви още по-катастрофално, отколкото в реалния живот", разказва Стивън Мофат. Отговорът бил "да" при две условия - Питър да присъства на премиерата и авторът да не сменя името му в сценария.

Снимка 621014

Източник: Artvent / фотограф Иван Ерменков

Така се ражда "Премахни от приятели" - театралната комедия, която ни запознава с Питър и Деби Линдел. Те започват "приятелство" с екстравагантната и похотлива вдовица Елза Жан Краковски на палубата на круизен кораб. Отношенията им продължават в социалните мрежи и от разстояние, докато един ден Елза не се самопоканва в дома на семейството за цяла седмица. Тогава наяве излиза страшната тайна на гостенката - и така гостуването ѝ се превръща в ужасяващо преживяване.

Снимка 621016

Източник: Artvent / фотограф Иван Ерменков

В основата на сюжета стои проблемът с прекалено добрите маниери, характерни за англичаните. Представлението хвърля забавен и сатиричен поглед върху катастрофалния стремеж на хората от средната класа в Англия винаги да изглеждат мили, любезни и възпитани.

Комедията ще можем да гледаме на българска сцена под режисурата на Валентин Ганев и с участието на актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова.

“Камбаната” - първият моноспектакъл на Деян Донков с премиера в Народен театър “Иван Вазов”

Деян Донков като затворник

Актьорът с емоционално превъплъщение в “Камбаната”

Премиерата на "Премахни от приятели" е на 30 юни (петък) от 19:30 ч. в "Theatro отсам канала". Представлението ще гостува и в Пловдив (25 юли), Варна (17 август) и Бургас (10 септември), а цялата информация за него е тук.