Допреди няколко години Илон Мъск минаваше за едни от най-големите визионери на нашето време, готов на славни подвизи в света на високите технологии и с амбиция за колонизиране на Марс.

Откраднал ли е Илон Мъск дизайна на хуманоидния робот Optimus

Откраднал ли е Илон Мъск дизайна на хуманоидния робот Optimus

Милиардерът си навлече обвинения от режисьора на “Аз, роботът”ъ

Образът му обаче постепенно доби негативни краски, след като зае някои не особено мъдри политически позиции, които включваха дори подбуждане към насилие. А отскоро основателят на Tesla се сблъсква и с обвинения в плагиатство.

След хуманоидният робот Optimus, и автономното такси Robotaxi на Мъск беше обвинено в нарушаване на авторски права. Обвиненията идват от Alcon Entertainment - компанията, която стои зад филма на Дени Вилньов "Блейд Рънър 2049".

Компанията твърди, че генерираните чрез ИИ образи за представянето на таксито са почти дословно копие на образи от филма с Райън Гослинг и Харисън Форд. И настоява работата й по никакъв начин да не бъда свързвана с "Tesla, Х, Мъск или която и да е компания, притежавана от Мъск".

Alcon Entertainment обвиняват милиардера в "силно политизирано, непостоянно и произволно поведение, което понякога преминава и в реч на омраза" и не желае да асоциира работата си с него.

Компанията е завела дело срещу Мъск, Tesla и Warner Bros. Discovery за "пряко нарушение на авторски права, косвени нарушения на авторски права и съучастнически нарушения на авторски права". В документите се пояснява, че Alcon са прекарали десетилетия и са налели милиони долари в това да превърнат "Блейд Рънър 2049" в "разпознаваемия бранд, който е сега", пишат Deadline.

На 10 октомври Мъск представи автономното такси на Tesla Robotaxi на събитие в Калифорния. Ден по-рано - на 9 октомври, Warner Bros. се свързва с Alcon Entertainment, за да поиска позволение конкретни кадри и клипове от "Блейд Рънър 2049" да бъдат ползвани в представянето. Alcon отказват, като впоследствие Tesla използват много подобни на желаните от тях кадри, но генерирани от ИИ.