Няма световноизвестна личност, която Питър Линдберг да не е снимал. Няма и кадър, който да не ни е оставил със запняли уста от възхищение, породено от необикновената работа на фотографа. Той е смятан за създател на натуралистична модна фотография, показваща жените в най-естествения им външен вид.

Питър Линдберг, Лейди Гага, Брадли Купър и снимките за "Роди се звезда"

Лейди Гага и Брадли Купър - интимни зад кулисите на "Роди се звезда"

Пред обектива на Питър Линдберг

Затова и безкрайно много се натъжихме когато разбрахме, че на 3 септември Питър Линдберг е починал на 74-годишна възраст. Новината за смъртта му беше публикувана първо в профила му в Instagram.

Линдберг завеща на света хиляди фотографии в най-известните списания, но несъмнено името му винаги ще се свързва със зората на супермоделите през 90-те и с една емблематична корица, която снима с тях за Vogue Великобритания.

Една от последните прекрасни работи на Питър Линдберг беше проектът "Сили за промяна", отново за британския Vogue, чийто гостуващ главен редактор беше Меган Маркъл.

Ние ще го запомним с отличителния му стил, с онези неподражаеми черно-бели снимки, в които успяваше да улови красотата по най-естествения начин. 

А най-добре можем да почетем паметта му, като подберем отново някои от най-впечатляващите му кадри, макар да не е никак лесна задача, защото всички до един са забележителни.

Салма Хайек

Антонио Бандерас

Гуинет Полтроу

Ейдриън Броуди

Тина Търнър

Кейт Мос

Брадли Купър

Меган Маркъл

Ума Търман

Робърт Патисън

Никол Кидман

Ричард Гиър

Пенелопе Крус

Кейт Бланшет

Брад Пит

Ирина Шейк

Наоми Кембъл и Питър Линдберг

"Отговорност на фотографите е да освободят жената от желанието за съвършенство, представяйки я по-най-естествения начин", обичаше да казва Питър Линдберг и винаги прилагаше тази максима в работа си през годините.

Из черно-белия свят на Питър Линдберг

15 звезди без грим

Из черно-белия свят на Питър Линдберг