Миналата година палеонтолози откриха останки от изчезнал преди 39 милиона години кит в Перу, който тогава бе определено като най-голямото по размери животно, съществувало някога. Учените изчисляват, че теглото на  Perucetus colossus е било между 85 и 340 тона. Но с дължина от само между 17 и 20 метра други техни колеги смятат, че той е бил "невъзможно едър".

Най-възрастното животно на планетата - 191-ият рожден ден на костенурката Джонатан

На колко години е най-възрастното животно на планетата

Джонатан отпразнува своя...

Според учени от University of California Davis, въпросните размери на праисторическия кит биха направили съществуването му във водата почти невъзможно. Изплаването му на повърхността на водата и дори оттласкването му от дъното би изисквало огромни усилия и продължително плуване, което пък е голям разход на енергия.

Изследователите смятат, че Perucetus colossus е имал много едри и тежки кости, с което е свързано и голямото му тегло. Но, според техните открития, гръбначният му стълб е недоразвит и няма череп. От намерените останки правят извода, че праисторическият кит има повече прилики с ламантините, известни още като морски крави, които са обитавали сушата преди повече от 60 милиона години, отколкото с днешните китове.

Костите и на двата вида животни са подсилени с допълнително слоеве, които намаляват вътрешните им кухини и увеличават размерите им. Това състояние на костите, известно като пахиостоза, се среща и при други праисторически животни, които обитават водоеми, и им помага да бъдат по-пъргави в придвижването си. По-голямата костна маса компенсира за мазнините и им помага да се задържат по-лесно над повърхността, обяснява Science Alert.

Когато учените изчисляват теглото на дадено изчезнало животно, те вземат предвид както скелета, така и останалата маса. Но за разлика от китовете, които можем да видим днес, при този въпросен изчезнал вид се предполага, че костите тежат много повече от всичко останало.

Океаните, медузите и кое животно устоява на високите температури и замърсяване

Животното, за което мръсните и топли океани не са проблем

500 милиона години еволюция

А американските учени опровергават своите колеги и са категорични, че Perucetus colossus с дължина около 17 метра тежи не повече от 60-70 тона. Дори с възрастта до достигне до 20 метра, теглото му ще нарасне до не повече от 110 тона, което отново е по-малко в сравнение със 160-те тона на синия кит. Затова именно този животински вид, познат научно и като Balaenoptera musculus, си остана най-едрият представител на животинския свят - и преди, и сега.