Павел Кунчев е един от основателите на TimeHeroes - най-голямата платформа за доброволчество в България. Скромно определя себе си като "сравнително свестен човек и гражданин". Трите думи, с който най-добре би се описал, са всъщност и трите в призива "нека да пробваме". А зад тях се крие един истински необятен свят.

В момента Павел е в Ню Йорк. Той е един от 12-те човека от цял свят, които получават престижната стипендия на Фондация "Обама" в Колумбийския университет. Причината - всеки е стартирал успешно социална инициатива в своята страна.

Снимка 421061

Източник: TimeHeroes

В Ню Йорк денят му започва с тягостното (по негови думи) търсене на кафето. Следват проверка на пощата, отговаряне на имейли и (ако има нужда) чуване с екипа на TimeHeroes. А в ранния следобед започват занятията в Колумбийския университет и организираните събития.

"Обикновено вечер излизам за двучасова разходка (защото съм мързелив и не спортувам, но все пак трябва да горя калории с физическа дейност). Ако денят е през уикенда, гледам да стигна до някой парк или снимам за класа по документална фотография."

Понеже обича повечето неща, с които се занимава, границата между свободно и работно време в живота на Павел не е напълно ясна. По принцип му става и скучно, когато не прави нищо. Ако все пак му се случи, той запълва времето, като наваксва с подкастите, които следи, като започва книги, които никога не прочита докрай, или като обръща внимание на "всичко останало, което Ню Йорк предлага".

Снимка 421062

Източник: TimeHeroes

Най-ценното, което вижда в обучението си, са личните връзки с нови и невероятни хора, както и възможността за срещи с политически и корпоративни лидери - на практика хората, взимали трудните решения, за които четем и слушаме в новините. "Но може би най-ценното е потенциала за всички бъдещи проекти, по които мога да работя."

Макар да не се смята за успял, защото има още много какво да постига в живота си, Павел не престава да се опитва да направи света едно по-добро място. Обича и повечето от нещата, с които се занимава. Много от тях прави на доброволни начала.

Така напоследък извършва професионални услуги безплатно, но участва и в по-традиционни доброволчески каузи. Като да готви в социалната кухня в мазата на църквата срещу входа на Колумбийския университет, където всеки ден за бездомните хора от квартала се приготвят закуска и обяд.

Снимка 421070

Източник: TimeHeroes

"Доброволчеството е лепилото на обществото", смята Павел. "То ни помага да сме по-добри и другите да са по-добри към нас. А без това лепило всичко се разпада."

Точно това - своеобразно лепило, е и платформата TimeHeroes. От 2011 г. екипът й свързва хора с кауза с хора с умения и време, където и да се намират в страната. А в крайна сметка, точно това е и доброволецът - човек, който помага на кауза с времето и уменията си.

Екипът на TimeHeroes

Източник: TimeHeroes

Екипът на TimeHeroes

За осем години TimeHeroes помага на повече от 1800 инициативи да намерят своите герои сред 55-те хиляди човека, които ползват платформата. Но може би най-полезното нещо, което прави екипът (и което няма как да се измери в числа), е да накара хиляди хора да разберат какво щастие носи доброволческата подкрепа, независимо от коя страна се намираш - като даващ или като получаващ.

Тази година TimeHeroes за трети път ще раздаде своите годишни награди Героите. А Героите са безбройните доброволци, които участват в мисии с времето и уменията си, организациите и активните хора, които решават проблемите в обществото сами, без да чакат да го направи вместо тях.

Снимка 421067

Източник: TimeHeroes

Има ли нашето съвремие своите герои и кои са те?
Може би заради по-голямата свързаност започнахме да забелязваме не само героите от новините, но и тези от обикновеното всекидневие. В някаква степен има толкова много герои, от които да избираш, че не мога да дам дефинитивен отговор кои са героите на съвремието. Но това е хубаво. Да имаш избор от герои е добре. Да се сравняваш с някого, да се стремиш към някакъв по-висок идеал.

Съпричастен ли е българинът и участва ли в доброволчески инициативи?
Като се съберат хора от бившия източен блок, обикновено научават с изненада, че всички са ги учили като деца, че принадлежат към най-гостоприемната и любвеобилна нация. Като пораснеш, обаче, май се оказва, че не е точно така.

Има много българи, които участват в доброволчески мисии. Или пък подкрепят каузи по друг начин - с пари, с професионални контакти. Статистическите данни показват, че тези хора са все повече и повече в България.

Мисля, че делението не е точно "помагам-не помагам", "съпричастен-несъпричастен", а повече - човек, който е намерил своята кауза, и човек, който не е. Това се опитваме да правим с TimeHeroes - да направим "намирането" по-лесно.

Как се роди идеята за Годишните награди за доброволчество?
Искахме да покажем всички невероятни примери на невероятни хора и институции, които правят света ни по-добър. За наша радост, всяка година има много чудесни примери. И в момента всеки може да номинира човек или организация за награда на сайта.

Защо имаме нужда от такива награди?
По две причини. Първо - защото всеки ден, освен корупцията, катастрофите и жертвите на домашно насилие от новините, се случват и много позитивни неща. И ако знаем за това, ако виждаме кой, къде и как, може би ще станем по-добри в това да се справяме със споменатите проблеми, които гледаме всяка вечер.

Второ - защото е хубаво някой да ти казва благодаря, защото го заслужаваш. Въпреки че организациите и доброволците, които геройстват всеки ден, не го правят за похвалата, е важно като общество да показваме, че сме благодарни.