Къде е Пън Шуей? Това е въпросът, който в последните дни притеснява целия тенис свят. Китайската шампионка на двойки и бивша световна номер 14 е в неизвестност малко след като отправи обвинения за сексуално насилие бившия вицепремиер Джан Гаоли.

На 2 ноември 35-годишната Шуей написа в официалния си профил в китайската социална мрежа Weibo, че е била изнасилена от Гаоли през 2018 г.

"Не мога да опиша колко бях отвратена и колко пъти след това си задавах въпроса дали въобще съм човек. Чувствах се като ходещ труп", е част от публикацията й, която е изтрита буквално 30 минути след появата си.

Снимка 553696

Източник: GettyImages

Търсенето с името на Пън Шуей е блокирано, а за няколко часа търсенето с думата "тенис" - също. За самата Шуей не се знае нищо, защото колегите й не са я виждали или чували точно от тогава.

Китайските власти не са направили никакво официално заявление по случая - нито по обвиненията срещу Гаоли, нито във връзка с изчезването на тенисистката. Междувременно редица нейни колеги се включиха с публикации, които призовават за яснота къде е тя.

Последната новина по случая идва от Женската тенис асоциация WTA. Шефът й Стив Саймън призова Китай да разследват обвиненията на Шуей и да спрат цензурата по темата със случилото й се. "Проявила е голяма смелост, като е споделила това. Сега искаме да видим как се започва задълбочено и прозрачно разследване."

Саймън заяви, че ако в близките дни Китай не предприемат това, WTA ще изтегли всичките си събития от страната. Това са 11 мащабни тенис турнира, между които и финала на WTA Tour, който винаги се състои в Шенжен.

Китайската звезда Фан БинБин изчезна

Китайската звезда Фан БинБин изчезна

Актрисата е неактивна в социалните мрежи от юли