Докато за някои електромобилите са неизбежното бъдеще, други все още гледат с недоверие, най-вече поради факта, че пътуването с тях изисква повече планиране, свързано с необходимостта от зареждане на батерията. Но за някои това не е никаква пречка да извървят хиляди километри по земното кълбо.

Hyundai Inster - нов компактен (но комфортен) градски електромобил с пробег от 355 км

Hyundai Inster - нов компактен (но комфортен) градски електромобил с пробег от 355 км

Ново попълнение в редиците

Точно както правят близнаците Хюго и Рос Търнър, които прекарват последните осем месеца зад волана на своя MG Cyberster из Европа, Близкия Изток и Азия. Червеният кабриолет е с пробег около 380 км с едно зареждане и ускорение от 0 до 100 за по-малко от три секунди, а двамата изминават с него над 16 000 км - от Уестминстърския мост в Лондон до Шанхай, преминавайки през общо 28 държави.

Пътуването минава под мотото "Зареждане в бъдещето" и се по случай 100-годишнината на марката MG, която е основана във Великобритания през 20-те години на миналия век. И въпреки че не е сред най-популярните в света на електромобилите, братята Търнър доказват, че по нищо не отстъпва на своите конкуренти, особено когато говорим за сериозен километраж, който се навърта за кратко време.

Освен да се наслаждават на мощността на кабриолета и на самото шофиране, Хюго и Рос се зареждат и с много незабравими гледки и спомени от местата, които сa посетили. Като най-любимо определят крайбрежието на Амфали и всички пътища с гледка към Средиземноморието. А пътувайки през Пиринеите буквално преминават през четири сезона в рамките на един ден. И тогава са щастливи, че кабриото е с твърд таван.

Разбира се, двамата изпитват и известни затруднения през дългото шофиране - например когато трябва да преминат през центъра на Париж или през Истанбул, а разчитането на пътните знаци в Китай също се оказва истинско предизвикателство.

Lancia Ypsilon се завръща като електромобил с планове за бъдещето

Lancia се завръща с интериор като в италианска всекидневна

Ypsilon е електрифициран и уютен

А по отношение на зареждането на електромобилите, братята Търнър са категорични, че то не е никакъв проблем нито в Европа, нито в Китай, където повечето превозни средства са на ток. Е, не същото може да се каже за Близкия Изток.