"Опенхаймер" със сигурност не е оставил безразличен никой, който му е отделил три часа от живота си. Филмът, който тръгна по кината през юли миналата година, разказва историята на "бащата на атомната бомба" Робърт Опенхаймер. Но до миналия уикенд този прочит остана далечен за най-засегнатите от това изобретение - японците.

Кристофър Нолан и колко милиона е спечелил от "Опенхаймер"

Колко милиона спечели Кристофър Нолан от "Опенхаймер"

Режисьорът е сключил една наистина добра сделка

В последните дни на март филмът най-сетне имаше своята кино премиера и в страната, където през Втората световна война американците пускат атомни бомби, от които в Хирошима и Нагасаки умират стотици хиляди души.

Още преди нея имаше сериозни опасения като "Опенхаймер" ще се приеме в Япония. Те се засилиха заради непрекъснатите сравнения между филма на Кристофър Нолан и "Барби", защото и двата излязоха заедно на големия екран и големият интерес към тях създаде явлението "Барбихаймер". Но за мнозина, които индиректно са засегнати от изобретението на американския ядрен физик, това сравнение си е чиста форма омаловажаване на трагедия от 1945 г.

Снимка 628167

Източник: Instagram / cinefilo.man

Именно по тази причина от Universal Pictures избраха да забавят премиерата на филма за Робърт Опенхаймер в Япония. И това забавяне продължи цели осем месеца, за които манията по двата блокбъстъра в световен мащаб отшумя. Най-касовият филм за Втората световна война веднага след премиерата си зае четвъртото място в боксофиса в азиатската страна и само за три дни събра близо 2.5 милиона приходи, пише CNN.

За да придадат по-специално значение на филма в Япония, от Universal Pictures потърсиха мнението на оцелелия от атомните взривове Томонага Масао. Той отбелязва, че в последната част на филма се усеща вътрешното противоречие на Опенхаймер във връзка с действителната употреба на създадената от него атомна бомба. Той говори и за "скритото послание на Нолан за преследване на отговорността на политиците".

Бившият кмет на Хирошима Хираока Такаши, който също е сред първите, гледали филма, заявява, че в него е видял един "човек, пълен с противоречия", чиято научна работа е била използвана като оръжие от държавата. Освен това неговото предупреждение да не се омаловажава заплахата от ядрена война е било игнорирано от същите тези власти. Затова не бива основната вина да пада върху него, а върху тези, взели решението за атака.

Най-популярните филми в IMDb за 2023 г., сред които са "Барби" и "Опенхаймер"

Ето кои са най-популярните филми в IMDb за 2023 г.

Какво ни е вълнувало най-много

Японците, гледали "Опенхаймер", не пропуснаха да изразят своите разнопосочни мнения в социалните мрежи. Въпреки тежката за тях история, те оценяват майсторството, с което е разказана. А американския физик те определят и като извършител на това убийствено деяние, но и като жертва, оставена без глас от режима.