В последната година и половина се оказа доста по-трудно и непрепоръчително да се пътува. Добрата новина е, че винаги може да пътешестваме по цялата планета и дори отвъд с помощта на книгите. Ето три, които ни дават такава възможност.

Снимка 543033

Източник: Колаж / Вакон

"Около Исландия за 14 дни"

Крум Крумов е журналист, преводач, бегач, колоездач и пътешественик. Съчетанието от последни две го кара да мине много предизвикателни маршрути на велосипед - 2000 км в Алпите, 4500 км от Созопол до Сантяго де Компостела. Настоящата книга описва велопохода му по Път номер 1 в Исландия с начална и крайна точка град Кефлавик - цялостна обиколка на северната страна, по време на която научаваме подробности за природата й и живота там.

Изд. Вакон, 19 лв.

Снимка 543034

Източник: Колаж / Сиела

"101 отбивки: Презареждане"

"Всички сме уморени от месеците на изолация и задължително носене на маски. Всеки мечтае да открие нови места сред природата, където да презареди батериите. Това ме вдъхнови да направя този пътеводител", казва Иван Михалев. Той събира малко познати места в България, които не са в списъка на 100-те национални туристически обекта. Цветните фотографии и съвети какво да правим в радиус от 50 км около тях са другите бонуси на книгата.

Изд. Сиела, 17.90 лв.

Снимка 543035

Източник: Колаж / Лабиринт

"Светът на Нала"

Instagram профилът на Дийн Никълсън го превърна в звезда. Шотландецът обикаля света на колело надлъж и на шир - от Австралия до Патагония и от Курилските острови до Испания. На безлюден път между Черна гора и Босна той среща малко коте, което кръщава Нала и взима за свой постоянен спътник в пътешествията. Нала предопределя много от приключенията, описани в книгата му.

Изд. Лабиринт, 18.90 лв.