В продължение на последните 15 години норвежецът Одун Амундсен е в ролята на режисьор на документален филм. Той е и главното действащо лице в него.

Когато е на 24 години, Амундсен напуска работата си като инженер и се впуска в приключението на живота си - става част от племето Ментауай, което е едно от най-старите в Индонезия.

Първият път, през 2004 г., е само за месец, а през 2009 г. се връща, за да прекара цели три години на остров Сиберут. Негов верен спътник е шаманът на племето Аман Пакса, който норвежецът следва плътно по петите дълбоко в джунглата с една цел - да отиде колкото се може по-далеч от културата, в която е живял досега. 

А резултатът е Newtopia - продукция, която ни разказва историята на един изчезващ свят. История, която няма как да бъде разказана отново, защото нищо вече не е както преди. История, в която се ражда и едно необичайно, но силно приятелство.

Основният акцент в документалния филм е промяната, която настъпва при шамана и племето. За няма и две десетилетия той се превръща от почти първобитен човек в притежател на мобилен телефон и банкова сметка. Опитва се да се адаптира към икономиката и да разбере значението на парите.

Това се случва под натиска на племената, които искат да излязат от джунглата, да се социализират. Изкушенията на новия свят достигат до тях им е трудно да продължат да живеят както досега.

Западното облекло и пластмасовите предмети например заменят препаските и глинените съдове. Членовете на племето започват да се придвижват с мотори и да ловуват с пушки.

Снимка 477101

Източник: Facebook / Newtopia

А Аман Пакса е този, който трябва да намери баланса между новия ред и съхраняването на важните племенни ценности и традиции. Шаманът и Амундсен са от двете страни на една ценностна система. Общото между тях и всички хора е, че всеки се стреми към по-голямото и по-лесното.

И във филма виждаме сблъсъка на чистотата и мъдростта на племената с опитите им да се опазят от изкушенията на съвременния свят, пише LADBible.

Коронавирусът, бразилските племена и под заплаха ли са тези общности

Коронавирусът заплашва и бразилските племена

Какви мерки са необходими

Най-важният урок, който норвежецът научава от живота в племето е, как "просто да бъдеш и да следваш ритъма на природата". Времето, прекарано в "загубения свят" определя като "дълга и безвремева медитация", в която губиш представа за часа. Събуждаш се, когато слънцето изгрее, почиваш си, когато напече много. Когато пък се стъмни, всички сядат около огъня - всичко е възможно най-опростено.

Засега Newtopia е наличен за гледане само в Норвегия, но се надяваме скоро да стигне до всички нас.