В тежки времена човечеството винаги е намирало разтуха и сила в изкуството. На фона на случващото се в момента отново посягаме към книгите. Този път те са вдъхновени от предстоящия Международен ден на жената.

"Сърдечно"

Маргарет Атууд е позната на света най-вече като авторката на "Разказът на прислужницата" - дистопичен роман за едно плашещо тоталитарно бъдеще, превърнат в хитовия сериал на НВО "Историята на прислужницата".

Снимка 565778

Източник: Колаж / Orange Books

Канадката обаче е не само писател, но и поет - "Сърдечно" е сборник с нейни стихове, писани в периода 2008 г. - 2019 г. Подобно на романите й, и в поезията на Атууд природата играе голяма роля, а сред останалите теми са отминаването на времето, загубата и любовта към живота.

Изд. Orange, 21.90 лв.

"За жените и солта"

От фабрика за пури през 19 век до центровете за задържане на емигранти в 21 век - в романа на Габриела Гарсия се преплитат историите на няколко поколения жени от Куба.

Снимка 565779

Източник: Сиела

В центъра обаче е красивата Джанет, която се бори с наркозависимостта си, докато се опитва да научи повече за историята на семейството си и за своята далечна баба в Куба. Минало, настояще и бъдеще, стара и нова родина се преплитат, за да опишат живота на две семейства в търсене на американската мечта.

Изд. Сиела, 15.90 лв.

"Непознатата дъщеря"

За много хора досега с романа на Елена Феранте идва след излизането на едноименния филм на Маги Джиленхол. И двата имат своите достойнства, като в екранизацията са променени някои детайли - в книгата действието се развива в покрайнините на Неапол, а не в Гърция.

Снимка 565777

Източник: Колаж / Колибри

Там Леда - жена на средна възраст, заминава на самотна почивка. Срещата с местна млада жена, малката й дъщеря и цялата й шумна фамилия ще я накара да си припомни моменти от собственото си минало, както и погребани тайни, с които още не се е помирила.

Изд. Колибри, 16 лв.