На 27 януари повечето държави в света отбелязват Деня в памет на жертвите на Холокоста (в България това се прави на 10 март, обявен за Ден на спасяването на българските евреи). По този повод събираме три наскоро издадени книги, които засягат тази болезнена тема и Втората световна война.

Снимка 516226

Източник: ICU / колаж

"На смелите се прощава"

Третата книга на Крис Клийв на български отново е изпълнена с драматизъм и трудни избори. Това е историята на трима души, чиято съдба се променя напълно, след като Великобритания влиза във Втората световна война. Кои са по-смели - доброволците, заминали на фронта, или англичаните, останали да бранят дома си? Каква е ролята на жените във военно време? Къде са корените на расизма? Кога губим човешкото си лице? Тези въпроси намират отговор в романа на Клийв.

Изд. ICU, 19.90 лв.

Снимка 516225

Източник: Колаж / Колибри

"Не се казвам Мириам"

Шведската писателка и журналистка Майгул Акселсон хвърля светлина върху един отчасти пренебрегван факт от времето на Втората световна война - ромите, чийто живот е бил погубен в концентрационните лагери. Малика е изпратена в Аушвиц, където е принудена да промени името си на Мириам, за да оцелее. Дори след войната, когато заживява в Швеция, тя продължава да пази своята истинска идентичност в тайна. Миналото ѝ обаче я преследва и не ѝ дава покой.

Изд. Colibri, 20 лв.

Снимка 516224

Източник: Сиела

"Момчето, което последва баща си в Аушвиц"

Джеръми Дронфийлд използва тайния дневник на Густав Клайнман за основа на книгата си, която разказва историята на баща и син, попаднали в ужаса на нацистките концлагери. Историята започва във Виена през 1939 г., когато еврейският тапицер Клайнман е депортиран в Германия заедно с 16-годишния си син Фриц. Двамата са изпратени в Бухенвалд, а по-късно бащата трябва да замине за Аушвиц, което означава едно - сигурна смърт. Синът решава да тръгне с него.

Изд. Сиела, 18.90 лв.