В последните седмици една от най-големите атракции в Осло не оказа не някой музей, а един морж, който си беше избрал пристанището на града за място за почивка. 600-килограмовото женско животно редово се излягаше на лодките или кея в търсене на спокойствие.

Фрея - 600-килограмовият морж, който се настани в пристанището на Осло

Моржът, който потапя лодки в Норвегия

Фрея стана световна знаменитост

Това че Фрея, както я нарекоха всички, се превърна в местна атракция, обаче й струва скъпо.

В края на миналата седмица Министерството на риболова и водите на Норвегия все решение моржът да бъде подложен на евтаназия с цел сигурността на хората. И не - не е имало случай Фрея да нападне някого. Просто хората така й не се вслушаха в съветите на властите да не я приближават прекалено.

Самото министерство по-рано публикува снимка, на която се вижда, че голяма тълпа хора, включително и деца, стоят само на сантиметри от моржа. Затова и в неделя животното е било евтаназирано, съобщават от ВВС.

От министерството уточняват, че са обмисляли и други начини за "справяне" със ситуацията, но са преценили, че този е най-правилният. Това предизвика вълна недоволство в социалните медии - много хора коментираха, че Фрея е станала жертва на човешкото невежество и факта, че за мнозина е било по-важно да снимат отблизо животното, отколкото да помислят за безопасността.

Моржовете са защитен от закона морски бозайник, който живее доста по-северно от Осло. Причината Фрея да стигне толкова на юг вероятно са промените в климата. Случаите на агресия от страна на моржове към хора са изключително редки. Почивай в мир, Фрея.