Несъмнено MET Gala е най-чаканото модно събитие на всяка година. А всички, които имат привилегията да присъстват на него, се подготвят с месеци, за да заблестят на червения килим с зашеметяващите си тоалети - всички те, разбира се, съобразени с тематиката на вечерта.

MET Gala, защо е най-чаканото модно събитие на годината и какво да очакваме от благотворителния бал

Какво да очакваме от най-чаканото модно събитие за 2022 г.

От MET Gala ни делят часове

Но освен с тематиката си, MET Gala върви и със своите правила. А някои от тях са и стриктни, и леко странни. Едно е сигурно обаче - всички, получили покана и възнамеряващи да се разходят по червения килим, няма как да не се придържат към тях. Особено ако искат да получат покана и за следващата MET Gala.

Селфита - да или не

Едва ли има нещо по-естествено от това някой, пък бил той и най-голямата звезда, да си направи серия селфита, когато е на подобно бляскаво събитие. Забраната за това обаче влиза още през 2015 г. А причината - да не прекарват гостите по-голямата част от времето си в социалните мрежи.

Само за възрастни

Правилото пък да не се допуска участието на непълнолетни лица на гала вечерта е от 2018 г.

Снимка 572583

Източник: GettyImages

Въпреки че първоначално се предполагаше, че възрастовото ограничение се налага заради религиозно обвързаната тема от преди четири години Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination ("Божествени тела: Мода и католическо въображение"), коментарът на говорителя на събитието беше кратък, но двусмислен. "Това събитие не е подходящо за хора под 18 години." Така е и досега.

Никакво пушене в... тоалетните

Отново през 2018 г. се въвежда и правилото, че пушенето става забранено. Това се случва след като се появяват снимки на Бела Хадид, Дакота Джонсън и Марк Джейкъбс с цигара в тоалетната по време на MET Gala.

Според членове на борда и дарители на събитието, поведението им е "неуважително към колекцията от произведения на изкуството", които се съхраняват в музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Правилото дори вече се споменава и в поканите на гостите.

По свежия дъх ще ги познаете

Нормално е след позирането на червения килим присъстващите да се събират за коктейл и официална вечеря. Определени храни обаче не могат да бъдат използвани при приготвянето на ястията. Такива са магданозът - за да не полепва по зъбите, както и лукът и чесънът - защото лошият дъх просто би отвлякъл вниманието от иначе впечатляващите визии на звездите.

Снимка 572586

Източник: GettyImages

Предварителен план

Гостите нямат право да избират до кого да седят във вечерта на събитието. Оказва се, че това се планира предварително и то много предвидливо. Дори се създава цял план, за който се съобразява кой до кого да бъде и какво е било разпределението миналата година.

MET Gala, Хейли Стейнфилд, Iris van Herpen и Димитър Милчев - българската следа на червения килим

Българската следа на червения килим на MET Gala

Много красива, разбира се

Толкова много мисъл се влага, че чак е шокиращо, пише The Independent. А причината за това правило звучи доста логично. Освен модно, MET Gala е и социално събитие, а целта му е да се създават и нови запознанства.