"Този филм съдържа изключително опасни и незаконни дейности. Не се опитвайте да ги имитирате". Това гласят предупредителните думи в началото на Skywalkers: A Love Story - нов документален филм на Netflix, който разказва една необичайна любовна история, изпълнена с много адреналин.

Джонатан Мейер - мъжът, който стана баща на стотици деца

Джонатан Мейер - мъжът, който стана баща на стотици деца

Истинската историята на донора на сперма вече и в документален сериал на Netflix

Главни герои в нея са руснаците Анджела Николау и Иван Биркъс, които стават популярни, като изкачват най-високите сгради в света. Веднъж стигнали до върха, те позират без каквито и да било предпазни средства, за да снимат съдържание за социалните мрежи. А любовта им пламва, докато се катерят по Goldin Finance 117 в Тиендзин, Китай.

Във филма на Netflix режисьорът Джеф Зимбалист, който също е бил катерач, поставя кулминацията върху опита на руснаците да се изкачат по всички 118 етажа на небостъргача Merdeka в Куала Лумпур. Това е втората най-висока сграда в света, до която двойката успява да се добере, след като се промъква през охраната в нощта на финала на Световното първенство по футбол през декември 2022 г.

"Обикновено, когато ходя по покривите, изпитвам адреналин и чувство за постижение, че съм покорил нещо. Но с Merdeka беше различно, защото докато стигнахме до върха, знаех, че ще постигнем целта си. Изпитвах странно спокойствие и тишина. Бях толкова концентриран", споделя Иван Биркъс пред Guardian.

"То е като язденето на кон. Свързвате се в едно, имате това единство. Чувах само собствения си дъх, не и трафика отдолу или вятъра. Беше момент на пълна хармония", издава пък Анджела Николау.

Пред британското издание тя разказва и как се е захванала с катеренето на сгради. Анджела Николау е израснала в семейство на циркови артисти и учи балет и акробатика от дете. Баща ѝ обаче изоставя нея и майка и за двете следва труден период.

"Започнах да търся каква мога да стана", казва рускинята. Тя открива рууфтопинга, когато бяга от скучно събитие, на което е била с майка си.

"Започнах да се оглеждам и видях стълбище, водещо нагоре. Престорих се, че отивам в банята, и вместо това се насочих към покрива. Беше вълнуващо, но също така изпитвах страх. Не знаех дали това беше заради височината или защото майка ми щеше да се ядоса. По-късно реших да преодолея страха. Исках да имам това усещане, че съм на покрив", допълва Анджела Николау.

Колкото до половинката ѝ Иван Биркъс пък, в документалния филм Skywalkers: A Love Story той споделя, че се е насочил към рууфтопинга, защото не е чувствал, че се вписва на земята. "В Русия някои момчета се захващат с покривите, за да се измъкнат от възрастните и да пият. Не пиех много, но започнах да изследвам. Колкото по-високо се изкачвах, толкова по-лесно ми беше да дишам".

Пред Guardian допълва, че когато е бил тийнейджър, е имал момент, в който се е чувствал изгубен в живота. "Не знаех кой съм. Не можах да намеря мястото си. Тогава видях снимка, направена от покрива на сграда и се заинтересувах. Започнах да се движа наоколо и да изпробвам по-малки сгради, а след това и да се качвам все по-високо и по-високо. След това се присъединих към групата на рууфтопърите в Москва. Започнахме да се състезаваме помежду си."

През 2014 г. за бандата се появява статия в Rolling Stone. Чрез Instagram и YouTube стават още по-популярни. Абонатите и спонсорите се трупат. А Иван Биркъс прави и нещо доста по-различно от колегите си, което привлича внимание. Той изкачва всички сгради от ерата на Сталин, събирайки невероятните 200 000 последователи в Instagram.

"В Русия това беше нечувано", споделя половинката му Анджела Николау. И издава, че тогава го е забелязала. Свързва се с него чрез Instagram и в крайна сметка той я кани да се присъедини към него в изкачването на Goldin Finance.

По пътя натам между двамата прехвърчат искри, но минава известно време преди да си го признаят един на друг. Сега и двамата са отдадени на връзката си, а Иван Биркъс споделя, че му харесва как филмът на Netflix показва, "че ако се държите заедно като двойка и продължавате да си помагате през препятствията, ще стигнете там, където сте тръгнали. Беше избор да се изслушаме един друг, да си простим грешките и да ги преодолеем заедно."

Руснакът не крие, че катеренето е и отговорност. Той планира всяко изкачване внимателно, като безопасността и сигурността са винаги на преден план за него. Заради заниманието си обаче бива арестуван многократно, като в документалния Skywalkers: A Love Story е включено и напрегнатото им слизане с Анджела от катедралата "Нотр Дам", след което прекарват нощта в ареста.

Когато организират изкачването на Merdeka пък, изчисляват всичко прецизно, като се възползват и от факта, че същата нощ се играе финалът на Световното първенство, което знаят, че охраната ще гледа. Планът им обаче някак успява да се обърква и те трябва да се крият в продължение на 36 часа. И въпреки това не се отказват от целта си.

Докато Иван Биркъс е този, който отговаря за сигурността, то Анджела Николау пък добавя креативните щрихи при заснемането на кадрите им на върха. Двамата виждат себе си като артисти, а не само като катерачи.

Тъжната реалност на тяхното занимание е, че много от приятелите им от московската рууфтопинг общност са починали. "Трудно е да се говори за тях, защото те са хора, които познаваме от години", споделя Анджела Николау. И допълва: "Но чувстваме, че ние сме малко по-различни в подхода си. Много от загиналите са правили опити за специфична каскада като висене на една ръка или правене на неща в стил паркур. Никога не бихме направили това. Ние не поемаме физически рискове само заради себе си. Искаме да създаваме кадри, които са красиви и необичайни."

Трудностите зя тях обаче надхвърлят физическото предизвикателство. Особено тежък период за тях е пандемията отпреди четири години, както и войната в Украйна, която опорочи образа на родината им. Сега двамата живеят заедно в Банкок и планират да се преместят в САЩ. Междувременно Иван Биркъс се изявява и като музикант, а половинката му Анджела Николау - като художник и актриса с малки роли в киното. Нямат намерение обаче да се отказват от катеренето.

Новите филми и сериали на Netflix през юли

Новите филми и сериали на Netflix през юли

"Ченгето от Бевърли Хилс" се завръща

"Това е 100% по-лесно от живота на земята", допълва Иван Биркъс.

Skywalkers: A Love Story е в Netflix от този петък, 19 юли