Едва ли има българин, който да не изпитва гордост, когато чуе химна и види на най-високото стъпало на стълбичката на отличените свой сънародник. А само преди седмици Лора Христова успя да ни разчувства по този начин цели три пъти. Тя спечели три златни медала от световното първенство по летен биатлон, провело се в Брезно, Словакия.

20-годишната Лора се оказа по-добра от всички в суперспринта, спринта и преследването. И тези успехи не бива да ни изненадват, защото хората, които я познават, знаят, че тя има силна воля, много е отговорна и позитивна.

Разбира се, няма как да не попитаме Лора как се печели не един, не два, а цели три златни медала от световно първенство по летен биатлон. Тя пък ни отговаря типично па шампионски: "Постоянството и устойчивост за мен са ключови, резултатите не идват от днес за утре."

Снимка 633850

Източник: Nordic Focus

Лагерите са ежедневие за нея, защото само чрез тях може да се подготви по най-добрия начин. В такива условия един ден на Лора започва задължително със закуска, последвана от тренировка.

След нея идва ред на обяд, почивка и втората за деня тренировка. Едва след това Лора може да се отдаде на любими занимания като гледане на филми и четене на книги. "И така всеки ден. В почивните дни най-често излизаме на разходка със съотборниците."

Разбира се, разлика има и в подготовката преди самите състезания. "Тогава правим повече скоростни тренировки, докато през лятото правим повече обемни", разяснява още Лора.

Снимка 633848

Източник: NordicFocus

Всъщност не е изненада, че тя спортува от малка, но все различни спортове. Една стрелба с пушка обаче накланя везните към биатлона.

"Минавайки покрай стадиона, всеки път виждах как биатлонистите тренират. Един ден беше организирана тренировка за всички желаещи. Реших да опитам, а след като стрелях, веднага се записах да тренирам."

Нещо, което не можем да видим от малкия екран, гледайки я как печели медали за България, е, че Лора се интересува от психология и самоусъвършенстване. Именно така успява да надгражда и да се учи от грешките си.

Снимка 633849

Източник: Zanda Stabina

Един труден за нея момент е на младежкото световно първенство през 2021 г. Тогава Лора е на косъм от спечелването на медал, но бива дисквалифицирана заради допусната от нея техническа грешка. "Преживявах го дълго време, но ми беше ценен урок."

Като всеки спортист тя мечтае да спечели медал от Олимпиада, но докато това се случи, остава здраво стъпила на земята и фокусирана върху надграждането на настоящите си резултати.

Какво ви дава биатлонът?

Дисциплина, която смятам, че ще ми служи навсякъде. Дава ми чувство на свобода и удовлетворение, прецизност. Харесва ми, че има комбинация от индивидуално представяне и отборно (щафети). Наслаждавам се на всеки един етап от подготовката.

Летният или зимният биатлон е по-голямото предизвикателство?

Зимният, защото неведнъж се е случвало да се състезаваме при лоши метеорологични условия. Но въпреки това си остава предпочитан от мен пред летния.

Има ли биатлонист или спортист, на когото се възхищавате и ползвате като мотивация?

Имайки няколко български биатлонисти, носили ни медали, мога да кажа, че всеки един от тях е мотиватор за мен. Както и за това, че целите, към които се стремя, са постижими. Също така намирам за много вдъхновяваща Ивет Лалова, а биатлонистът, когото харесвам най-много, е Мартен Фуркад.

Какви състезания ви предстоят в близко бъдеще?

Предстоят световните купи за жени и младежкото Световно и Европейско първенства. Целите ми са да успея да покажа най-доброто от себе си.