Les Francofolies е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика. Пет поредни години българското му издание се провеждаше в Благоевград и то напълно безплатно за всички меломани.

Това обаче се промени - през 2020 г. София беше домакин на събитието за първи път. За първи път фестивалът не беше и безплатен. След двугодишно прекъсване, тази година фестивалът се завръща - този път в Пловдив. Мястото е Гребен канал, а датите са 16 и 17 юни.

До момента на българската сцена на фестивала са излизали едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Gipsy Kings, Патрисия Каас, Боб Синклер, Imany, LP, Кенджи Жирак, Maître Gims, Кристоф Уилем и др.

Тази година очакваме три големи имена - Imany, LP и Елена Папаризу. Първата идва за пореден път у нас. Тя има пленителен глас, невероятно сценично присъствие и преминава през различни музикални жанрове, като фолк соул, блус рок, хип хоп, фънк, поп и класика, с впечатляваща лекота.

Що се отнася до LP, или Лаура Перголизи, както е истинското й име, тя е родена в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени. Става световноизвестна през 2015 г. с песента "Lost On You". Ние сме тотално влюбени в нея от първо слушане, защото гласът ѝ наистина е уникален. LP идва за втори път у нас, в случая - с актуалния си албум Churches.

Елена Папаризу пък е шведската певица с гръцки корени, добре позната като победител в песенния конкурс Евровизия през 2005 г. Освен трите прекрасни дами, на сцената ще се качат и още изпълнители, сред които се открояват имената на Maître Gims, La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse.

Билетите вече са в продажба в мрежата на Ивентим. Цените са 90 лв. (за един ден), 130 лв. (за двата дни) и 340 лв. за VIP билети за два фестивални дни.