Последните два сезона може и да не са особено силни както за Леброн Джеймс, така и за неговия Лос Анджелис Лейкърс, като за титла е илюзорно да се говори, но представянето на Краля можем да определим като постоянно.

Леброн Джеймс на 38

Леброн Джеймс в 27 факта

Защото днес някой има рожден ден

И макар преди няколко часа Лейкърс да записаха поредната си загуба за сезона, Леброн Джеймс и света на баскетбола ще запомнят завинаги този момент. Не заради загубата, а защото звездата на Лейкърс влезе в историята и никой не може да оспори това.

Преди мача с Оклахома Сити Тъндър на Джеймс му бяха необходими 36 точки, за да задмине една друга легенда в класацията за най-много отбелязани точки - Карим Абдул-Джабар. Очакванията бяха Краля да успее да подобри това постижение, затова и в залата присъства цялото му семейство, както и самият Абдул-Джабар.

И Леброн го направи... Макар впоследствие Лос Анджелис Лейкърс да загуби мача, звездата на отбора успя да отбележи заветните 36 точки (като завърши мача с общо 38), с което изпревари с една точка лидера по отбелязани точки.

И така, Краля в момента има 38 390 отбелязани точки в своята 20-годишна кариера в NBA, докато втори е легендарният Карим Абул-Джабар със своите 38 387 точки. С оставащи едва няколко секунди до края на третата четвърт, съвсем логично, мачът бе прекъснат за около 10 минути, за да може Леброн Джеймс да получи поздравления както семейството си, така и от самия Абдул-Джабар.

Впечатляващото в постижението е, че рекордът на баскетболиста не бе по силите на никой цели 40 години. А за това време много велики играчи са преминали през NBA. Като е достатъчно да споменем имената на Майкъл Джордан, смятан за най-великия, и Коби Брайънт.

Интересът към мача е бил толкова голям, че от ESPN твърдят, че от Лейкърс са акредитирали повече от 200 журналисти, които са присъствали. А това е брой, който е типичен по-скоро за решаващ мач от плейофите или финал.

Снимка 605633

Източник: GettyImages

Меджик Джонсън, който също е с легендарен статут в NBA, след мача изрази възхищението си към Леброн Джеймс и призна, че не е мислил, че някой някога ще успее да подобри този рекорд. Самият Джеймс пък остана повече от доволен, защото по думите му до момента никой не го е включвал в разговора за най-добри реализатори в лигата, но след този мач вече няма да имат друг избор.

Бърза справка със статистиката показва, че за тези 20 години на паркета Краля е бил най-резултатен срещу отбора на Атланта Хоукс, срещу който е отбелязал общо 1707 точки. На второ място остава Милуоки Бъкс с 1751 точки, а на трето Бостън Селтикс с 1685. Интересното е, че само срещу три отбора Леброн Джеймс е вкарал по-малко от 1000 точки в кариерата си.

Леброн Джеймс, корицата на Sports Illustrated, синовете му Брони и Брайс и планът на Краля да играе и с двамата в NBA

Грандиозният план на Леброн Джеймс

Дори небето не може да ограничи Краля

Става дума за Оклахома Сити Тъндър (994 точки), настоящия му отбор Лос Анджелис Лейкърс (829 точки) и отборът, от който започна всичко - Кливланд Кавалиърс (580 точки). И така Краля зае своя трона.