Да си представим, че сме част от игра, в която сме истински кукери. Като такива, нашата роля е да препускаме по българските земи и да се изправяме пред различни препятствия. А всеки път, когато се справяме успешно с тях, да печелим чанове.

Естествено, кукерската ни дружинка постоянно ще расте, а новите персонажи ще добавят все по-различен характер на играта. Така по пътя си ще минаваме през светилища, села и ковачи, но основната ни цел ще е да победим злото в пещерата и да се върнем обратно в селото. Печели най-смелият, най-бързият и най-пресметливият, с други думи - играчът, събрал най-много чанове в края на играта.

Това в общи линии са правилата на българската настолна игра "Кукер". Тя е подходяща за хора от всякаква възраст, които искат не само приятно и неангажиращо приключение, но изпълнено и с разходи из дебрите на българската история, митове и легенди. Но тъй като има и ходове, изискващи събиране и изваждане, както и четене, препоръчителната минимална възраст е девет години.

Снимка 433156

Източник: lifestyle.bg

"Което не попречи на две първокласнички да ме победят вече", казва авторът на играта Даниел Николов. Той е и човекът, който е направил почти всичко останало - направил е проучването и разработил е механиките, дизайна и прототипирането на "Кукер". Единствено за рисуването на игровия борд Даниел търси помощта и от своята колежка от Техническия университет в София - Богдана Белмустакова.

Даниел Николов

Източник: lifestyle.bg

Даниел Николов

Макар да е завършил ТУ със специалност "Инженерен дизайн", Даниел отдавна не работи в тази сфера. От няколко години продуктовият и графичният дизайн се превръщат в негово хоби, с което бори стреса от настоящата си професия.

Горе-долу по същото време Даниел "прохожда и в необятния свят на настолните игри". Въпреки че му се струват много интересни и занимателни, все пак нещо в съществуващите все му липсва, затова и решава да приложи своите професионални умения, за да създаде своя собствена, която няма аналог.

Затова и днес с гордост твърди, че към момента "няма друг продукт, който толкова достоверно да ни доближава до кукерските традиции и ритуали".

Снимка 433154

Източник: lifestyle.bg

А "Кукер" неслучайно е и в единствено число. Докато в повечето игри се управляват градове, империи, кораби или армии, Даниел иска да покаже света през погледа на един кукер, като по този начин да усетим много по-ярко огромното му въздействие върху общата картина.

Всеки един от играчите-кукери има уникално старобългарско име. Всеки от тях е различен и има своя специфичен принос в играта. Затова и Даниел смята, че "Кукер" има своя изразена идентичност".

Снимка 433153

Източник: lifestyle.bg

Най-интересната част от създаването на играта се оказва самото проучване. Според Даниел то е и най-отговорното, защото пред очите му попадат стотици факти, истории, легенди и описания. Той пък трябва да ги синтезира по начин, коректно отразяващ културата ни и онази искрица, която дава уникалността на българския фолклор.

Защото кукерската традиция е интересна и с това, че е устояла както на движението на народите по земите на Азия и Европа, така и на множеството култури и религии, през които е минала, включително на траки, славяни, прабългари, християни, езичници.

"Истинското предизвикателство е да поднесеш цялата тази информация с вкус, без излишно "натъпкване" на национална символика." И за разлика от 80% от настолните игри, "Кукер" не е създадена по някаква всеобща формула, а изхожда от семплата идея за забавление и приключение. Стилът и ритъмът на играта пък лесно унасят ума в приказния свят на националното творчество.

Снимка 433155

Източник: lifestyle.bg

Какво е посланието на "Кукер"?

Смело мога да кажа, че играта има образователен характер. Не, няма да ни научи на това какво точно е "веда" или "самодива", нито от какво са съставени кукерските ритуали.

Тя обаче ще ни даде много повече, а именно - гордост и самочувствие. Ще ни даде глас пред другите народи и ще покаже на самите нас, че притежаваме богата култура, която има място дори и в най-модерната ни история.

Кои са най-големите предимства на играта?

Лесна е, защото изисква само пет минути разяснение. После следват 40 минути приключение.

Красива е. Картите на кукерите, плочките на злините, борда, през който препускат всички, и дори чановете, които всеки играч колекционира, са изключително прецизно изработени.

Множеството променливи пък дават различно усещане - всеки път с нови и различни стратегии, като до последно не се знае кой ще вземе превес, което позволява да се играе отново и отново.

Не на последно място, е много увлекателна, защото атмосферата, която се създава, унася еднакво малки и големи.

Къде можем намерим или да играем "Кукер"?

В момента има няколко ръчно изработени версии (така наречените лимитирани издания), като се работи върху серийното производство. До два-три месеца трябва да я видим на пазара.

Ако все пак нямате търпение да поиграете "Кукер", просто следете Facebook страницата ни, защото играта постоянно присъства на различни събития - било то в клубове за настолни игри (като "Трите трола") или на по-широкомащабни мероприятия.

Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola motorola one vision.