Когато преди около 10 години стана ясно, че светът на Роки Балбоа, изграден от Силвестър Сталоун, ще се разшири, всички бяха доволни - най-вече защото макар и не на ринга, а покрай него, ще гледаме още от Роки.

И в "Крийд: Сърце на шампион" (2015 г.), и в последвалото след няколко години продължение именно несломимият боксьор бе стожерът, на който младият Адонис Крийд (Майкъл Б. Джордан) се опираше. Но в "Крийд 3" Роки е извън играта.

Причината е доста сложна, но ето я кратката версия - Силвестър Сталоун твърди, че продуцентът Ъруин Уинклър и синовете му, които държат правата върху героите и франчайза, са го оставили с празни ръце. И макар именно Сталоун да е в основата на успеха на всички филми и създаването на героите, той няма никакви права върху тях, а си ги иска. Е, поне това е неговата гледна точка, която неколкократно е излагал в социалните мрежи и различни интервюта.

Снимка 608771

Източник: Alexandra Films

И всичко това доведе до неговото отсъствие от третия филм, а вероятно и от всички следващи, които евентуално ще се подготвят. Безспорно голяма липса, която трудно може да бъде запълнена.

Все пак именно Роки бе човекът, помогнал и физически, и психически на Адонис в "Крийд 2" да излезе краен победител от може би най-трудната битка в живота си до момента - тази срещу Виктор Драго (Флориан Мунтеану) - синът на Иван Драго (Долф Лундгрен).

Е, в "Крийд 3" всичко ще бъде по-различно, защото него го няма и намираме Адонис три години след като е изиграл и последния си мач на професионалния ринг.

Снимка 608762

Източник: Alexandra Films

Животът му изглежда тих, спокоен и щастлив, като освен че има школа, която подготвя боксьори, за да станат шампиони, той се радва на семейството си, което се е увеличило.

Щастливата картинка обаче бива развалена от един призрак от миналото - Деймиън Андерсън (Джонатан Мейджърс). Той е приятел на Адонис от тийнейджърските години, които за него са били доста турбулентни, както ни подсказаха първите два филма.

Деймиън е прекарал последните 18 години в затвора и е твърдо убеден, че заради Адонис му е било отнето бляскавото бъдеще на боксьор. И сега идва не само за него, но за всичко, което смята, че му принадлежи.

Снимка 608764

Източник: Alexandra Films

Макар сюжетът да е лесно предсказуем, което е типично за филмите от франчайза, трябва да изтъкнем две неща, от които предполагаме, че дори Силвестър Сталоун би останал доволен.

Първото е, че с "Крийд 3" Майкъл Б. Джордан прави режисьорския си дебют и могат да се кажат някои добри думи за първия му опит зад камера. Джордан се е опитал да изведе на друго ниво пресъздаването и цялостното преживяването на боксовите мачове. Успява да вкара зрителя в главата на боксьора, и му се е получило.

Снимка 608766

Източник: Alexandra Films

Второто нещо, за което няма как да си затворим очите, е Джонатан Мейджърс. И тук, както в "Ант-Мен и Осата: Квантомания", той е лошият. И тук, както във вече споменатия филм, се справя толкова добре, че успява да ти влезе под кожата и дори да засенчи добрите.

Мейджърс придава на героя си непредсказуемост и отличителен стил на боксиране, които правят силно впечатление. Все неща, които сякаш липсваха при досегашните опоненти на Адонис Крийд. Впечатление прави и своеобразната арка на развитие на героя, която актьорът успява да пресъздаде. Той просто е непредвидим.

"Крийд 3" е по кината от 3 март