В последните години модната индустрия претърпя сериозна трансформация. Сега все по-често в светлините на прожекторите попадат хора с увреждания, родени с генетични или кожни заболявания.

Тези, за които доскоро бе немислимо да се доберат до подиума, днес гордо дефилират по него и застават пред обективите с високо вдигната глава.

Типичен пример за това явление в индустрията е Арън Филип - първият тъмнокож, транссексуален модел с увреждания и в инвалидна количка, който подписа договор с една от най-големите агенции.

Арън Филип се ражда с церебрална парализа и се идентифицира като транс жена. Само на 17 години вече е част от Elite Model Management и има зад гърба си ангажименти за марки като ASOS, H&M и Moschino.

Една година се подвизава и като модел на свободна практика, за да може да се ориентира в бранша и да съчетава с училището. 

Днес транс жената се чувства горда, че заедно с Джилиан Меркадо, която страда от мускулна дистрофия, са единствените модели в инвалидна количка в индустрията. А с течение на времето Арън Филип започва да вижда, че не толкова цветът на кожата или сексуалността го отличават от различни модели, а парализата. И това е една стъпка напред в преодоляването на различията.

Мечтата на Арън Филип да се появи на модния подиум на голям форум за малко да се осъществи миналата година по време на Седмицата на модата в Ню Йорк. За съжаление, липсата на условия за инвалидни колички не позволиха това да се случи. И все пак, тя е оптимистично настроена към промяната в нагласите, предава CNN.

"Толкова време модната индустрия познава и предлага само един тип тяло и един вид продаваеми фигури", казва моделът, убеден, че е време за промяна. Промяна, която ще направи модния бизнес достъпен за всички, защото от това никой няма да загуби, само мнозина, като нея, ще спечелят.

Арън Филип смята, че успехът и популярността й до голяма степен биха били немислими преди няколко години, защото днес се дължат в голяма степен и на влиянието на социалните мрежи. Именно там тя успява да изрази своите мечти и стремежи и да получи необходимата подкрепа, за да върви по пътя към реализирането им.

Ели Голдщайн - първият модел със синдром на Даун, който рекламира Gucci

Първото рекламно лице на Gucci със синдром на Даун

Светът на модата не е това, което беше

Освен за поява на котешката пътека обаче, Арън Филип мечтае и за друго - да бъде кастинг агент, който подбира хора с увреждания за големия подиум. Така смята, че ще даде своя принос към разнообразието в индустрията. Планира и да учи модна фотография, а междувременно иска да се наслаждава истински на всичко, което прави.