Когато през 2007 г. участва в първия сезон на Music Idol, Кръстина Кокорска - Криста едва ли си е представяла, че десет години по-късно самата тя ще бъде вокален педагог в "Гласът на България". Но точно так се случва. И не заради някаква щастлива случайност, а защото професионалният ѝ път я изправя и пред това предизвикателство.

Криста израства в музикално семейство и от дете свири на цигулка. Завършва музикалното училище в Плевен със специалност народно пеене, а след това и музикалната академия "Панчо Владигеров", но със специалност поп и джаз пеене.

Завоят от народната песен към попа и джаза се случва в един много конкретен момент, който Криста никога няма да го забрави. "Вече бях проявила интерес към поп и RnB стила, слушайки нашумелите по онова време Destiny's Child и Алиша Кийс. Един ден обаче братовчедка ми ме покани да изпея песен с нейната банда на клубен концерт в София - това беше моментът, в който реших, че искам да кандидатствам в консерваторията с поп и джаз пеене."

И макар никога да не си е представяла да се занимава с друго, освен с музика, от малка е привлечена и от актьорското майсторство. И ето че и то ѝ се случва - след като вече е здраво стъпила на музикалната сцена, Криста покорява и театралната. И вече може да похвали с участия в няколко представления и мюзикъли, както и че е дублирала и озвучила няколко филма.

Първо Камен Донев я кани да бъде част от музикалния му проект "Оркестърчи". Впоследствие Криста става част и от театралните му постановки "Възгледите на един учител за народното творчество", "Възгледите на един учител за всеобщата просвета", "Възгледите на един учител за сватбите", "Тъжни песни" и "Песни на учителя". Следва мюзикълът "Шрек", за който е поканена на кастинг и избрана за ролята от самия режисьор Уест Хайлър.

В света на анимацията гласа на Криста лесно ще разпознаем в Попи от "Тролчетата" - любимка на изпълнителката, тъй като винаги гледа от позитивната страна на нещата и никога не пропуска възможност за песен и прегръдка. Но голямата чест в попрището на дублажа за момента се пада на друг персонаж - Нала от последната екранизация на "Цар лъв", която в оригинал е с гласа на Бионсе.

Именно Бионсе е един от изпълнителите, повлияли най-много на музиката на Криста. И наред с нея се възхищава и на Майкъл Джексън, Алиша Кийс, Ерика Баду, Стиви Уондър, Джил Скот, Рейчъл Феръл, Лиз Райт, Джерард Лоусън... но списъкът не свършва дотук.

Музиката и театърът изискват и споделят много общи качества - отдаденост, труд, постоянство, любов, честност и автентичност. Но за Криста двете се различават по вълнението.

"На музикалната съм отдавна, плувам в свои води. Вълнението, когато се кача на нея, е като среща на цялото семейство, с което не си се виждал отдавна - силно се вълнуваш, но си спокоен, че си си у дома. На театралната сцена съм от много скоро и се чувствам и вълнувам като първокласник. Отиваш с любопитство и вълнение да завладяваш нови и неизучени територии. Точно затова там за мен се крие най-голямото предизвикателство. Какво по-хубаво от това..."

Но това, че в голяма степен е посветена на актьорството, далеч не означава, че Криста е оставила музиката на заден план. Дори напротив. Миналата година излезе първият ѝ студиен албум "У дома", песни от който ще можем да чуем на живо на сцената на тазгодишния A to JazZ фестивал тази събота, 8 юли, от 19 ч.

Коя е най-трудната и най-любимата част от работата по първия ви албум "У дома"?

Най-трудно бе да се организирам и да започна случването му. Другото трудно беше да пиша текстове. Никога не съм смятала, че ме бива и винаги съм се отказвала, преди дори да съм се опитвала да напиша нещо. Но сега за първи път успях да превъзмогна притесненията си. А имах и много добър помощник в лицето на Рейчъл Роу. Най-любими ми бяха срещите в студиото с Борислав Бояджиев - Борче и Рейчъл, с които работих по този албум. Направихме го наистина с много старание и любов и съм безкрайно благодарна за музиката, приятелството и труда на всички, взели участие в създаването на този албум.

Защо точно "У дома" и къде Криста се чувства най-много "у дома"?

У дома е там, където е сърцето, където мислите са чисти, а думите истински. Много се чудих как да кръстя албума си, мислейки за това, че музиката в него е истинско откровение и всичко, което създадохме с Борче и Рейчъл, е напълно неподправено, подобно на това какви сме си у дома например. Тук думата дом представлява истинската същност на човек, есенцията, която го отличава и го прави уникален.

Година по-късно, в каква посока върви повече Криста - към музиката или към театъра и озвучаването?

Всичко върви паралелно с пълна сила. Към това може да се добави и работата ми като вокален педагог в десетия сезон на "Гласът на България" и записването на албума ми на английски.

С кой от гост-изпълнителите на фестивала A to JazZ бихте си пожелали да си партнирате на сцената и защо?

С Джудит Хил! Невероятна е! Колко хубаво е, че се паднахме в една вечер. Много бих се радвала да се запозная с нея и музикантите ѝ.

Фестивалът A to JazZ е в Южен парк 2 от 6 до 9 юли

Криста излиза на сцената на 8 юли, но може да я гледаме и в бродуейския куклен мюзикъл за възрастни "Авеню Q", на сцената на Столичен куклен театър