Днес, 14 юли, мъжкият национален отбор на Англия по футбол е на финал на Европейското първенство - нещо, което не се е случвало от 58 години насам. Вълнението на цяла Англия е разбираемо, а запалянковците не спират да пеят "Three Lions on a Shirt".

Защо играчите на Англия изрязват дупки на чорапите си

Защо играчите на Англия изрязват дупки на чорапите си

Причината е по-прозаична, отколкото изглежда

Песента на Lightening Seeds, чието заглавие буквално се превежда като "Три лъва на фланелка", е написана през 1996 г. по повод Европейското първенство, което тогава се провежда във Великобритания. Въпросните три лъва обаче са символ на отбора още по-отдавна.

Преди да стигнем до точния момент, когато лъвовете се свързват с футбола, се връщаме доста векове назад - между 1189 г. и 1199 г., когато Англия се управлява от крал Ричард Първи, известен още като Ричард Лъвското сърце.

Крал Ричард избира за своя емблема трите лъва, като произходът на всеки един от тях е добре обусловен. Прапрадядо му Хенри Първи използва един златен лъв за своя емблема. Когато се жени за Аделиза от Лувен, той добавя и втори лъв, който е част от семейния герб на Аделиза.

Стигаме и до Ричард Първи, син на Хенри Втори и Елинор Аквитанска. Могъщият род на майка му също използва лъва за свой символ и Ричард стига до идеята да събере трите лъва от историята на семейството си, за да получи своят герб.

Така тройката лъвове остават част от емблемата на английската монархия. Озовават се върху фланелките на националния отбор в края на XIX век, когато футболната асоциация търси подходяща емблема за отбора, пишат Royal Central.

Очевидно и тогавашната кралица Виктория е била фен на популярната игра, защото е разрешила ползването на кралските лъвове. Още век по-късно запалянковците се сдобиват с неофициалния химн "Three Lions on a Shirt" - песен, която крал Чарлз нареди гвардейците пред двореца да изсвирят в деня на полуфинала срещу Нидерландия.

Дали това е помогнало за победата на отбора на Гарет Саутгейт не сме сигурни, но нищо не пречи кралят да изпробва отново късмета си и тази неделя, когато е финалът.